Noua state din blocul comunitare se vor alatura spatiului Schengen, incepand de vineri, ora 00.01, relateaza AFP. Dupa doi ani de eforturi, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Estonia, Lituania, Letonia si Malta au indeplinit toate conditiile necesare pentru suprimarea controalelor la frontierele interne.
Astfel, 400 de milioane de europeni vor imparti acelasi spatiu de libera circulatie, care regrupeaza 24 de state altadata despartite de Cortina de Fier.
Suspendarea controalelor vamale va fi sarbatorita timp de trei zile in toate cele noua tari care adera la spatiul Schengen. La ceremonii vor participa mai multi demnitari europeni care vor face un tur simbolic al frontierelor abolite. Ultima ceremonie oficiala va avea loc sambata, la frontiera dintre Slovenia si Italia.
Ministrul de interne al Poloniei, Grzegorz Schetyna, a declarat ca aceste festivitati simbolice inseamna foarte mult pentru un popor care a suferit de pe urma erei comuniste. El a adaugat ca aceasta realizare este "un vis ce a devenit realitate pentru generatii de polonezi care s-au luptat sa devina parte a Europei fara granite". "Abia acum se incheie procesul care a inceput in 1989, marcand caderea comunismului", a adaugat el, citat de AFP.
Slovacia si Austria au taiat granita cu fierastraul
Premierul slovac, Robert Fico, si cancelarul austriac, Alfred Gusenbauer, au marcat joi in mod oficial ridicarea barierei vamale dintre cele doua state. Oficialii au taiat cu fierastraul o bariera simbolica de la o vama dintre tarile lor, dand startul celor trei zile de festivitati organizate cu ocazia extinderii spatiului Schengen.
''As dori sa-i salutam pe toti cetatenii Europei si sa le multumesc tuturor celor care au facut posibila intalnirea noastra de astazi. Vreau sa propun un toast pentru ca aceasta frontiera sa''sa nu se mai inchida niciodata'', a declarat presedintele slovac, Ivan Gasparovic.
Romania spera sa adere la Schengen pana in 2011
Romania si Bulgaria au semnat acordul de intrare in zona Schengen pe 1 ianuarie 2007, odata cu cel de aderare la UE. Tara noastra isi propune sa devina membra a spatiului Schengen pana in ianuarie 2011, la patru ani de la data integrarii in blocul comunitar.
Tara noastra va cheltui peste jumatate de miliard de euro in procesul de aderare la spatiului Schengen, banii se vor duce, printre altele, pe un sistem informatic performant, care va permite transmiterea imaginii faciale si a amprentelor digitale in reteaua Comunitatii Europene.
De astfel, o echipa de experti vor efectua periodic o evaluare a progreselor facute de Romania si vor pregati ulterior un raport privind stadiul de pregatire. Raportul final al Grupului de Evaluare Schengen va fi prezentat Consiliului UE, care va hotari daca tara noastra este pregatita sau nu pentru aderare.
Libera trecere in spatiul SchengenIntegrarea in spatiul Schengen inseamna renuntarea la punctele de frontiera cu celelalte tari membre, deplasarea catre vest a cetatenilor fiind mult mai usoara.
Tarile din spatiul Schengen efectueaza controale comune la frontierele externe, au o strategie comuna in politica vizelor si impartasesc o baza de date a politiei referitoare la infractori si masini pierdute.Un factor-cheie a libertatii de circulatie in zona Schengen este cel economic, fiind eliminata birocratia si timpul pierdut la frontiere.
Din spatiul Schengen, creat prin semnarea in 1985, in satul luxemburghez omonim, a unui acord intre Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania si Franta, fac parte in prezent 13 state membre ale UE plus Norvegia si Islanda.Zona Schengen s-a extins treptat, insa aceasta ultima extindere este cea mai mare de pana acum.Dupa noul val de extindere Schengen, controalele vamale la punctele de frontiera cu tarile din acest spatiu vor disparea. Va fi posibila circulatia pe cale rutiera, cu trenul sau cu vaporul de la Tallinn (Estonia), pana la Lisabona (Portugalia), fara sa se arate pasaportul. In luna martie 2008, aeroporturile din noua tari intrate in Schengen vor adopta aceeasi masura.
Noua zona Schengen are 3,6 milioane de kilometri patrati si reprezinta circa o treime din suprafata SUA. Ea se intinde de la punctul de frontiera Narva (dintre Estonia si Rusia) pana la Narbonne (in vestul Frantei).Inainte de a intra in spatiul Schengen, fiecare stat este evaluat in patru arii majore: frontierele, regimul vizelor, capacitatea de cooperare a politiei si conectarea si protectia datelor personale la Sistemul de Informatii Schengen (SIS).
Marea Britanie si Irlanda aplica unele din aceste dispozitive privind cooperarea politieneasca. Acestea vor sa se alature versiunii modernizate sistemului Schengen, care va intra in vigoare la sfarsitul lui 2008. Cele doua state nu intentioneaza sa suprime controlul la frontiere si isi pastreaza politica de vize.
Surse: Hotnews.ro, AFP, Reuters, AP, Rador