Studiul „Organizarea muncii şi tipologia programului de lucru”, realizată de către Biroul Naţional de Statistică în perioada aprilie-iunie 2007, denotă faptul că cel mai răspândit tip de program de lucru în Moldova este cel cu ore fixate de începere şi terminare. Potrivit aceluiaşi studiu, lucrul în schimburi este practicat de 17% din salariaţi; în week-end au lucrat 49% din salariaţi: doar sâmbăta 21%; doar duminica 1%; atât sâmbăta, cât şi duminica 27%.
Cercetarea arată că 12% din salariaţi au lucrat, în medie, câte 8 ore suplimentare pe săptămână, din care plătite au fost 6 ore, iar timp liber au dorit să-şi ia 11% din salariaţi, dar numai 5% au reuşit să facă acest lucru
Cercetarea reprezintă un modul „Ad-hoc” al cercetării „Ancheta Forţei de Muncă în gospodării” şi a fost efectuată în baza metodologiei dezvoltate de către Oficiul de Statistică al Comisiei Europene (Eurostat).
Scopul cercetării a fost obţinerea de informaţii cu privire la durata muncii şi caracteristicile diferitelor tipuri de programe de lucru practicate în Republica Moldova, la modalitatea de trecere de la programul standard de lucru la tipurile noi „non-standard”.
Au fost colectate informaţii de la aproximativ 10 mii persoane ocupate (37% din eşantionul trimestrial al Anchetei Forţei de Muncă).