Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.12.2007

Igor Boţan: “Nici în al şaptelea an al guvernării sale, PCRM nu a putut adopta o politică externă, care să răspundă provocărilor timpului”

Igor Boţan: “Nici în al şaptelea an al guvernării sale, PCRM nu a putut adopta o politică externă, care să răspundă provocărilor timpului”

„Anul 2007 a confirmat adevărul axiomatic că politica externă este o proiecţie a politicii interne. În acest sens, putem constata că nici în al şaptelea an al guvernării sale, PCRM nu a putut elabora şi adopta concepţiile noi ale politicii externe şi de securitate, care să răspundă provocărilor timpului”, scrie analistul politic Igor Boţan într-un comentariu, în care face bilanţul anului politic 2007 şi prognoze pentru 2008. Potrivit lui, lipsa concepţiilor clare a avut un impact de ordin practic asupra relaţiilor Republicii Moldova cu cei mai importanţi vecini şi parteneri ai săi. Analistul menţionează că autorităţile au folosit superlative pentru descrierea relaţiilor cu Rusia şi Ucraina, deşi realitatea a fost cu totul alta – Federaţia Rusă a ignorat nota Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene în privinţa desfăşurării alegerilor în Duma de Stat în raioanele de est ale Republicii Moldova. Şi relaţiile cu Ucraina în 2007 nu a fost înregistrat vreun progres în soluţionarea unor probleme presante şi spinoase, referitoare la: hidrocentrala de la Dnestrovsk, portul de la Giurgiuleşti, proprietăţile moldoveneşti din această ţară etc. Totodată, analistul admite că „dezvoltarea normală a Republicii Moldova depinde de bunăvoinţa acestor două state şi este în interesul ei să aibă cele mai bune relaţii cu ele”.

Pe de altă parte, relaţia cu România, hotarele căreia sunt şi hotare ale UE cu Republicii Moldova, au degenerat dramatic. Potrivit lui Boţan, exacerbarea de către autorităţile moldoveneşti a tensiunilor prin acuzaţii de "imperialism" şi "agresiune permanentă" nu face decât să complice lucrurile şi să destabilizeze situaţia internă prin polarizarea atitudinilor cetăţenilor. Analistul menţionează că anume acest lucru este, de fapt, urmărit în mod conştient din considerente de ordin electoral. „În acest sens, România este subiect uşor de atacat, fiindcă nu-şi poate permite să răspundă de o manieră practicată de curând de Rusia, care, spre exemplu, la "blocada economică a Transnistriei" a răspuns "asimetric şi adecvat" prin embargou, sau de Ucraina, care la blocarea traficului pe porţiunea de cale ferată din Transnistria, s-a apucat să repare toate podurile care leagă Republica Moldova cu CSI”, menţionează Igor Boţan.

Previziuni pentru 2008

Analistul prognozează că anul 2008 va fi unul hiper-electoral, cel puţin în primul trimestru, când vor avea loc alegerile locale din Buţeni, alegeri pentru Adunarea Populată a Gărăuziei şi alegerile preşedintelui Rusiei. Potrivit lui Boţan, Partidul Democrat şi a Partidul Social Democrat vor deveni, după toate probabilităţile, rivali electorali de temut ai PCRM pe segmentul de centru-stânga.

În a doua jumătate a anului 2008, confruntările politice îşi vor atinge apogeul, însă este puţin probabil să existe interesul pentru destabilizarea periculoasă a situaţiei politice. După toate aparenţele, PCRM va pune accentele pe patriotism, serbarea celei de a 650 aniversări de la întemeierea statului moldovenesc, apărarea tradiţiilor, pledarea pentru simbolurile autentice etc. Pe de altă parte, opoziţia de toate culorile şi liderii acesteia vor fi preponderent preocupaţi de găsirea mijloacelor pentru depăşirea noilor bariere, legate de interzicerea blocurilor pre-electorale, ridicarea pragului electoral, renunţarea sau dosirea cetăţeniei altor state. Însă cel mai atractiv lucru pentru alegători va fi probabil facerea bilanţului a opt ani de guvernare a PCRM şi contestarea acestuia de către opoziţie.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus