Potrivit Serviciului de presa al Executivului, prim-ministrul Vasile Tarlev a convocat factorii de decizie responsabili într-o şedinţă de lucru privind implementarea acordurilor de facilitare a regimului de vize şi readmisie cu Uniunea Europeană, a Preferinţelor Comerciale Autonome, Strategiei energetice a Moldovei, Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a Sectorului Agroindustrial, precum şi privind exercitarea preşedinţiei Iniţiativei Central-Europene /ICE/, a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, a CEFTA şi a Iniţiativei RACVIAC.
Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Valeriu Ostalep a informat că acordul de facilitare a regimului de vize se implementează în regim normal, la moment nefiind înregistrate abateri în acest sens. Potrivit lui Ostalep, Centrul Unic de Vize, administrat de Ambasada Ungariei în Moldova a început deja perfectarea vizelor Shengen, iar primele vize de acest tip vor fi acordate în zilele următoare.
Cu referire la acordarea Preferinţelor Comerciale Autonome în relaţiile cu UE, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a comunicat că, potrivit planului, la 21 ianuarie Consiliul Uniunii Europene va oficializa acordarea regimului de comerţ asimetric pentru Moldova.
În contextul realizării de către Moldova, pe parcursul anului 2008, a preşedinţiei Iniţiativei Central-Europene /ICE/, a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, a CEFTA şi a Iniţiativei RACVIAC, Ostalep a afirmat că deja au fost elaborate planurile de acţiuni ce se impun. Programul de activităţi prevede, printre altele, petrecerea la finele anului a summit-lor şefilor de Guvern al ţărilor Iniţiativei Central Europene şi Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est.
Prim-ministrul a subliniat că obţinerea unui regim de vize simplificat cu UE, precum şi a preferinţelor comerciale oferă mari posibilităţi pentru Moldova, care însă trebuie valorificate la maxim posibil. Şeful Executivului a cerut asigurarea informatizării largi a cetăţenilor privind posibilităţile şi beneficiile acordurilor respective, inclusiv prin organizarea meselor rotunde, seminarelor, elaborarea ghidurilor informative etc.
Referindu-se la realizarea preşedinţiei celor patru organizaţii regionale, Vasile Tarlev a subliniat că este o premieră pentru Moldova, fiind totodată un exerciţiu foarte important şi responsabil pentru ţară. În acest context, Prim-ministrul a evidenţiat importanţa promovării unor iniţiative eficiente întru dezvoltarea celor patru organizaţii şi a relaţiilor de cooperare dintre statele membre.
În contextul implementării Strategiei energetice a Moldovei şi a Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Sectorului Agroindustrial, Prim-ministrul a evidenţiat necesitatea realizării dinamice şi eficiente a acestor două documente importante. O atenţie deosebită, în opinia Premierului, trebuie acordată componentelor investiţionale, în aşa mod ca să fie asigurată securitatea energetică a ţării, precum şi dezvoltarea calitativă a sectorului agroindustrial.