Cu o săptămână înainte de sosirea preşedintelui Voronin în Moscova, conflictul din Transnistria ocupă spaţii largi în presa rusă. Surse oficiale din capitala Republicii Moldova au declarat pentru "Nezavisimaia Gazeta" că între Moscova şi Chişinău se plănuieşte mai mult ca sigur o "reconciliere la baza căreia va sta un compromis în problema transnistreană".
Potrivit acestora, Moscova ar putea să "cedeze regiunea din stânga Nistrului dacă va primi garanţii reale din partea Chişinăului în ceea ce priveşte prelungirea prezenţei militare ruseşti în Transnistria şi statutul de neutralitate al Republicii Moldova.
Ceea ce înseamnă de fapt că autorităţile de la Chişinău vor ajunge cu Moscova la o înţelegere conform căreia Republica Moldova nu va pretinde niciodată să adere la NATO şi va rămâne în sfera de influenţă a Rusiei, menţionează "Nezavisimaia Gazeta".
Pe de altă parte, politologul prorus Victor Doraş, fost consilier prezidenţial al lui Vladimir Voronin, a propus negocierea unui proiect de federalizare a Republicii Moldova în care să fie inclusă şi autonomia găgăuză, iar capitala să fie alta decât Chişinăul.
Doraş şi-a lansat propriul plan de rezolvare a diferendului transnistrean, insistând ca la formula de negociere a edificării noului stat în variantă federală, compus din Republica Moldova şi aşa-zisa republică moldovenească transnistreană, să participe şi autonomia teritorială Gagauz-Yeri.
Situaţia din stânga Nistrului va domina şi vizita pe care preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul finlandez de externe, Ilkka Kanerva, o va efectua săptămâna aceasta în Republica Moldova. Înainte de sosirea diplomatului finlandez în regiune, ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin, s-a deplasat ieri la Tiraspol pentru consultări cu administraţia republicii nerecunoscute.
Sursa: Adevarul