Agenţia Naţională pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRTI) a atribuit, în 2007, operatorilor care furnizează servicii de comunicaţii electronice circa 997 mii de numere, cifră record pentru ultimii cinci ani de activitate a acestui sector al economiei naţionale, relatează Serviciul de presă al ANRTI.
Victor Tănase, şef de secţie în direcţia reglementări şi licenţe a ANRTI, a comunicat că cele mai solicitate au fost resursele de numerotare destinate serviciilor de telefonie mobilă. Astfel, la cererea celor trei operatori de telefonie mobilă celulară în standardul GSM, Agenţia le-a atribuit 800 mii de numere. „Orange Moldova” a primit 500 mii de numere din blocurile 681, 682, 683, 684 şi 685, „MOLDCELL” – 200 mii din blocurile 799, 780 şi „Eventis Mobile” – 100 mii din blocul 650. „MOLDTELECOM”, care prestează servicii de telefonie mobilă în standardul CDMA, a obţinut 100 mii de numere din blocul 672.
Potrivit sursei citate, locul doi în topul preferinţelor au fost resursele de numerotare pentru serviciile te telefonie fixă. SA „MOLDTELECOM” i s-au alocat 82 490 de numere, iar operatorilor alternativi de telefonie fixă locală – 14 mii. Restul resurselor de numerotare au fost atribuite de către Agenţie pentru serviciile transport auto, cele de informaţie, serviciul cu valoare adăugată „Premium rate”, precum şi pentru serviciul „Freephone” (număr verde).
Tănase a declarat că solicitarea masivă a resurselor de numerotare pentru serviciile de telefonie mobilă este un indiciu clar al tendinţelor de dezvoltare rapidă a acestui sector important al comunicaţiilor electronice. Iar sporirea numărului de cereri pentru resurse de numerotare din partea operatorilor alternativi de telefonie fixă locală – de la 4 mii, în 2004, la 14 mii, în 2007, - demonstrează că şi pe acest segment de piaţă concurenţa devine tot mai strânsă, iar noii operatori îşi consolidează poziţiile sale în raport cu SA „MOLDTELECOM”, care deţine o situaţie dominantă pe piaţă, a afirmat sursa citată.
Resursele de numerotare reprezintă numere şi coduri, care sunt utilizate pentru identificarea abonaţilor, serviciilor şi reţelelor de telecomunicaţii şi informatică. Conform legislaţiei în vigoare, ANRTI gestionează şi atribuie, la cerere, resurse de numerotare, stabilite în Planul Naţional de Numerotare (PNN), titularilor de licenţe în domeniul telecomunicaţiilor şi informaticii. PNN cuprinde toate resursele de numerotare destinate dezvoltării reţelelor şi serviciilor din acest domeniu pe un termen de lungă durată. Până în prezent ANRTI a alocat titularilor de licenţă mai bine de trei milioane de numere.