Ministerul al Justiţiei şi Ministerul Public anunţă oficial că nu au primit încă documentele de la autorităţile judiciare de la Chişinău privind implicarea a doi funcţionari ministeriali din România în favorizarea unor moldoveni în obţinerea cetăţeniei române, în schimbul unor sume de bani.
Potrivit procedurii, autorităţile judiciare de la Chişinău sunt aşteptate să trimită Bucureştiului o cerere de comisie rogatorie prin care funcţionarii Ministerului Justiţiei, suspectaţi de comiterea unor fapte de natură penală să fie audiaţi şi să le fie remise şi alte detalii care au putea lămuri cauza, susţin jurişti.
Cei doi funcţionari ministeriali nu beneficiază de imunitate, astfel că în cazul lor ar trebui să se aplice procedura normală. Ei ar putea fi cercetaţi în lipsă de către autorităţile judiciare moldovene şi soluţia dată să fie remisă Ministerului Public român, mai spun sursele citate, adăugând că în lipsa cererii Chişinăului e greu de explicat ce se aşteaptă de la partea română.
Autorităţile de la Chişinău au trimis instituţiilor române competente actele privind implicarea a doi funcţionari români din Ministerul de Justiţie în fraude privind obţinerea cetăţeniei române, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ala Meleca, purtător de cuvânt al MAI moldovean.
Meleca a precizat că autorităţile din Republica Moldova nu pot declanşa o procedură împotriva funcţionarilor români, aceştia fiind deocamdată doar bănuiţi, pe baza datelor obţinute în cadrul anchetei efectuate la Chişinău.
Meleca a spus că toate documentele obţinute în urma instrumentării cazului au fost trimise, prin intermediul Procuraturii Generale de la Chişinău, autorităţilor române. Întrebată când au fost trimise documentele, ea a menţionat că transferul a avut loc "recent de tot", dar nu a putut preciza o dată exactă.
Oficialul moldovean a mai adăugat că instrumentarea cazului a început de mai bine de două luni. Întrebată dacă există vreo legătură între această anchetă şi cazul fostului consul Alexandru Rus, Ala Meleca a explicat că nu poate să răspundă acestei întrebări.
Potrivit acesteia, membrii filierei au obţinut profituri de peste 260.000 de euro în urma acestor activităţi, ei solicitând între 150 şi 300 de euro fiecărei persoane. Potrivit purtătorului de cuvânt a Ministerului de Interne de la Chişinău, 135 de persoane au obţinut deja fraudulos cetăţenia română cu sprijinul acestei filiere, iar alte 566 depuseseră deja actele.
Ala Meleca a mai spus că autorităţile din Republica Moldova au iniţiat o procedură penală pentru trafic de influenţă împotriva cetăţenilor moldoveni implicaţi.
Întrebată dacă există vreo legătură între acest caz şi oficiali din ambasada română, Ala Meleca a răspuns: "Nu pot da raspuns la această întrebare, deocamdată, deoarece nu am parcurs tot materialul până la capăt".
Dosarul privind solicitarea autorităţilor moldovene de începere a urmăririi penale faţă de fostul consul român la Chişinău, Alexandru Rus, nu este de găsit, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie declinându-şi competenţa, iar celelalte Parchete din Bucureşti spunând că nu a ajuns cauza la ele.
Doi funcţionari din Ministerul român al Justiţiei sunt învinuiţi de autorităţile moldovene că ar face parte dintr-o reţea "care prestează servicii ilegale de redobândire şi de urgentare a redobândirii cetăţeniei române de către moldoveni".
Sursa: Mediafax