La indicaţia premierului, Ministerul Economiei şi Comerţului va promova în şedinţă de Guvern proiectul de hotărâre privind demararea construcţiei portului de pasageri, prima pistă de pasageri urmînd să fie dată în exploatare în termene optime.
Ministerul Culturii şi Turismului în comun cu alte organe responsabile vor întreprinde măsuri pentru lansarea unor rute turistice pe cale maritimă.
Premierul a menţionat importanta construcţiei în termenele stabilite a tronsonului de cale ferată Giurgiuleşti-Cahul în contextul modernizării reţelelor de drumuri şi a căilor de acces în ţară, ceea ce constituie una din condiţiile-cheie pentru activitatea plenară şi eficientă a economiei naţionale.
Şeful Executivului a cerut organelor responsabile să întreprindă toate măsurile necesare în vederea dării în exploatare a obiectivelor menţionate în termenele stabilite.
Guvernul Moldovei a semnat acordul investiţional pentru realizarea portofoliului de proiecte în zona de sud a Moldovei la începutul anului 2005. Investitorul s-a angajat să finalizeze construcţia terminalului petrolier de la Giurgiuleşti cu capacitatea de 2 mln. t de petrol pe an, să construiască alături un port de mărfuri şi pasageri, să deschidă 50 de staţii PECO şi să creeze cica 3 000 locuri de muncă. Volumul total al investiţiilor se estimează la cca 250 mln. dolari.