Potrivit Serviciul de presa al sefului statului, Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a participat la şedinţa Consiliului Colegial al Serviciului de Informaţii şi Securitate, în cadrul căreia a fost făcut bilanţul activităţii SIS în anul 2007 şi trasate sarcinile instituţiei în cauză pentru anul curent.
Preşedintele Vladimir Voronin a apreciat în termeni pozitivi activitatea SIS în anul 2007, exprimîndu-şi convingerea că şi pe viitor Serviciul de Informaţii şi Securitate va manifesta multă responsabilitate şi profesionalism în realizarea obiectivelor de asigurare a securităţii statului, va face faţă eventualelor provocări la adresa independenţei şi suveranităţii, integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
Vladimir Voronin a menţionat că, în condiţiile Legii privind statutul ofiţerului de informaţii şi securitate, adoptate recent, se impune optimizarea şi eficientizarea activităţii subdiviziunilor din cadrul SIS.
Preşedintele s-a referit la importanţa intensificării activităţi SIS în vederea anticipării acţiunilor de subminare a regimului constituţional şi statalităţii Republicii Moldova.
În acest sens, Preşedintele a menţionat că SIS îi revine sarcina contracarării finanţărilor ilicite ale partidelor politice şi mass-media, inclusiv din resurse din afara ţării. Rolul partidelor de opoziţie este foarte important într-o societate democratică, dar numai în condiţiile în care activitatea acestora nu este îndreptată împotriva statului, a spus Vladimir Voronin.
Totodată, Preşedintele a accentuat faptul că SIS nu trebuie să se implice în procesele politice, ci să-şi exercite atribuţiile în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare.
Vladimir Voronin a mai evidenţiat printre priorităţile din activitatea Serviciului de Informaţii şi Securitate monitorizarea evoluţiei evenimentelor din cadrul sistemului financiar-bancar al ţării, în vederea prevenirii şi combaterii unor infracţiuni în acest domeniu; contracararea abuzurilor şi ilegalităţilor în sfera repartizări şi utilizării banilor publici; intensificarea acţiunilor în direcţia asigurării securităţii informaţionale a ţării şi prevenirii terorismului.
De asemenea, Vladimir Voronin a subliniat însemnătatea conjugării eforturilor SIS şi ale altor structuri de stat în vederea realizării obiectivelor de dezvoltare şi modernizare continuă a Republicii Moldova, de reglementare definitivă a conflictului transnistrean şi avansare pe calea integrării europene.
La finele şedinţei, întru respectarea Legii privind statutul ofiţerului de informaţii şi securitate, care prevede demilitarizarea SIS şi modificarea statutului ofiţerilor acestei instituţii, efectivul Serviciului de Informaţii şi Securitate, în prezenţa şefului statului, a depus jurămîntul constituţional.