Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.02.2008

La Moscova se decide viitorul Moldovei?

În ultimul timp noutăţile ce parvin de la Preşedinţie, Ministerul Afacerilor Externe dau un motiv de a reflecta asupra faptului că ceva se întâmplă, acolo, la Moscova, iar  acest ceva are legătură cu soluţionarea problemei transnistrene. O asemenea forfotă nu a fost observată demult.

Astfel, precum ne informează Preşedinţia moldoveană, “în perioada 31 ianuarie – 1 februarie curent, la Moscova s-au desfăşurat consultările moldo-ruse, în cadrul cărora s-au discutat perspectivele menţinerii stabilităţii şi consolidării securităţii Moldovei în baza realizării prevederilor constituţionale cu privire la neutralitatea permanentă, chestiuni vizând întărirea măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol, perspectivele reluării cît mai grabnice a procesului de negocieri în formatul 5+2 pentru atingerea reglementării definitive a problemei transnistrene”.

Serviciul de presă al Preşedinţiei precizează că din partea moldovenească la consultări au participat consilierul preşedintelui Republicii Moldova în probleme politice, Mark Tkaciuk, ministrul Reintegrării, Vasili Şova, ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Vasile Sturza, şeful Direcţiei Tratate din cadrul Departamentului Drept Internaţional şi Tratate al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Dumitru Socolan. Din partea rusă au participat - Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Iuri Zubakov, reprezentantul special pentru problemele privind relaţiile cu statele CSI, ambasadorul cu misiuni speciale din cadrul MAE al Federaţiei Ruse, Valeri Keneaikin, ambasadorul cu misiuni speciale din cadrul MAE al Federaţiei Ruse, Valeri Nesteruşkin, şeful-adjunct al Departamentului II pentru Statele CSI din cadrul MAE al Federaţiei Ruse, Nikolai Fomin.

Totodată, MAE rus informează că la 31 ianurie a avut loc întrevederea ministrul adjunct de externe Grigori Karasin cu noul şef al Misiunii OSCE în Moldova Philip Remler. “În cadrul întrevederii au fost abordate problemelegate de participara mediatorului din partea OSCE, împreună cu mediatorii din partea Rusiei şi Ucrainei la procesul de reglementare transnistreană”, se arată în comunicatul  MAE rus.În aceaşi zi, Remler a avut negocieri cu reprezentantul special al MAE rus pentru probleme cu ţările CSI ambasadorul cu misiuni speciale Valeri Keneaikin şi ambasadorul cu misiuni speciale Valeri Nesteruşkin, în cadrul cărora au fost examinate perspectivele reluării procesului de negocieri cu participarea reprezentanţilor Chişinăului şi Tiraspolului în scopul elaborării unui model atotcuprinzător şi de reglementre politică stabilă a problemei transnistrene. 

Totodată, la Chişinău, la 1februarie, s-a aflat Constantin Eliseev, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, care a discutat cu premierul Vasile Tarlev şi ministrul adjunct de externe din moldova Eugenia Kistruga necesitatea „finalizării procesului de demarcare a graniţei dintre cele două state”.

Toate acestea vin în paralel cu interviul preşedintelui Voronin, publicat în ziarul Kisiniovski obozrevatel (foarte straniu, apropo, incepe cu raspunsul preşedintelui, fără să-i fi fost adresată vreo intrebare). Voronin afirmă răspicat că nu există niciun plan secret privind reglementarea problemei transnistrene. E mare tentaţia de a înţelege totul exact invers.

Chiar şi nefiind politician şi mare strateg, punând toate aceste informatii cap în cap, ajungi la concluzia că CEVA SE ÎNTÂMPLĂ. Şi se întâmplă pe la spatele nostru, al cetăţenilor de rând, care sunt prostiţi cu „poveşti cu zmei” înainte de somn. Numai că odată treziţi din acest profund somn riscăm să ne pomenim cu: o neutralitate falsă faţă de NATO, prezenţa perpetuă a trupelor ruse în Moldova şi transnistrizarea Moldovei, al cărui preşedinte ar putea deveni, de ce nu, acelaşi Smirnov sau Şevciuk.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus