„Autorităţile statului au nevoie de un partener de dialog puternic şi trebuie să contribuim la dezvoltarea şi consolidarea capacităţilor acestui partener, inclusiv prin finanţarea societăţii civile după modelul finanţării partidelor politice prevăzut în Legea cu privire la partidele politice”, a declarat marţi, preşedintele Parlamentului Moldovei Marian Lupu, în cadrul Conferinţei Anuale „Cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă”. Potrivit lui, din această perspectivă, ar fi bine ca elaborarea şi implementarea unei Strategii de dezvoltare a societăţii civile să se constituie într-un proces de coagulare a intereselor şi aspiraţiilor societăţii moldoveneşti.
Marian Lupu a menţionat că, din momentul lansării Concepţiei de Cooperare cu Societatea Civilă, acest proces a înregistrat şi destule lacune.
„Acest proces mai lasă de dorit şi astăzi, dar pe parcursul anului 2007 în comparaţie cu anul 2006 cooperarea cu sectorul asociativ a căpătat o nouă dinamică”, a precizat Marian Lupu. Astfel, dacă în 2006 maximum 9 organizaţii neguvernamentale erau antrenate într-o cooperare permanentă activă cu Parlamentul, atunci în 2007 numărul acestora a crescut până la 20 de ong-uri, care au contribuit cu studii, analize şi expertize concrete. Pe durata anului 2007, Legislativul a primit circa 160 de contribuţii din partea sectorului asociativ.
„Consider că dialogul a evoluat într-un proces ascendent şi între Parlament şi societatea civilă s-a stabilit un grad mai mare de credibilitate şi eficienţă în cooperare”, a concluzionat preşedintele Parlamentului moldovean.