Guvernul Norvegiei a oferit Republicii Moldova 546 mii dolari SUA pentru depasirea consecintelor secetei din vara trecuta in cadrul proiectului ONU ”Acordarea asistentei de urgenta si a asistentei tehnice in depasirea crizei secetei in Moldova”.
Potrivit lui Dag M. Halvorsen, Asistentul Directorului general adjunct al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei, in conformitate cu solicitarea Guvernului, contributia Norvegiei va fi utilizata pentru procurarea si distribuirea semintelor de porumb pentru cele mai vulnerabile familii care au fost afectate de seceta din vara trecuta. ”Speram ca donatia noastra va contribui la imbunatatirea nivelului de trai a populatiei din localitatile rurale si la asigurarea securitatii lor alimentare. Mai mult decit atit, potrivit estimarilor, productia de porumb, care este una dintre cele mai importante culturi cerealiere din Moldova, a fost grav afectata de seceta, punind astfel in pericol stocurile de alimente nu numai a familiilor de fermieri, ci si a animalelor lor, care sunt singura sursa de existenta pentru multe familii din localitatile rurale”, a mai spus Dag M. Halvorsen.
Desi peste 20 mii de familii social vulnerabile din 15 raioane din republica, mai grav afectate de seceta, vor beneficia de aproximativ 9 tone de nutret pe parcursul lunilor ianuarie-februarie curent, asistenta oferita in 2008 pentru producerea porumbului va putea asigura securitatea alimentara pentru inca 25-30 mii de familii social vulnerabile din republica.
Proiectul ONU „Acordarea asistentei de urgenta si a asistentei tehnice in depasirea crizei secetei in Moldova” a fost lansat in septembrie 2007 si va fi implementat pe parcursul a sase luni, bugetul total disponibil fiind estimat la 8 milioane dolari SUA. Pina in prezent, 20 mii 500 de familii de fermieri din republica, care au suferit din cauza secetei, au beneficiat din partea ONU de pachete formate din seminte, ingrasaminte si combustibil si 9 mii 400 de beneficiari au primit deja nutret pentru animale.
Proiectul se desfasoara cu sustinerea financiara a Comisiei Europene prin intermediul Directoratului General pentru Asistenta Umanitara (ECHO), Agentiei Suedeze pentru Dezvoltare Internationala (SIDA), Agentiei Austriei pentru Dezvoltare (ADA), Guvernului Norvegiei, Guvernului Italiei, Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA).
Proiectul este gestionat de catre PNUD in parteneriat cu FAO, UNFPA, UNICEF, alte agentii ONU, Guvernul Republicii Moldova, precum si sectorul asociativ si autoritatile publice locale, care sunt parteneri de implementare a acestui proiect.