„Sprijin cu fermitate eforturile Republicii Moldova în soluţionarea conflictului transnistrean, în special, propunerile preşedintelui Voronin de consolidare a eforturilor care ar contribui la apropierea oamenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru. Este important faptul că în prezent aceste eforturi de consolidare sunt realizate cu generozitate şi răbdare, fără a încetini întregul proces de reforme. Noi suntem gata să sprijinim Republica Moldova în această direcţie”, a declarat Comisarul European pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate, Benita Ferrero-Waldner, în ajunul vizitei sale în Republica Moldova la 14 şi 15 februarie 2008.
Ea a menţionat că Moldova a înregistrat în ultimul an un progress semnificativ în programul de reforme prevăzute de Planul de Acţiuni UE - Republica Moldova din cadrul Politicii Europene de Vecinătate(PEV). „Am adoptat acordul de facilitare a regimului de vize si de readmitere, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2008; la Chişinău a fost deschis primul Centru Comun de Vize, iar UE a mai adoptat un Regulament ce va oferi Moldovei Preferinţe Comerciale Autonome adiţionale (PCA), şi va intra în vigoare de la 1 martie curent. UE este gata să lanseze discuţiile cu privire la consolidarea de mai departe a relaţiilor UE-Republica Moldova în baza unor progrese importante în implementarea Planului de Acţiuni, în special în aşa domenii cum ar fi libertatea presei, lupta împotriva corupţiei şi îmbunătăţirea climatului investiţional”, a mai spus comisarul.
În perioada 2007-2010, Moldova va beneficia de asistenţă financiară din partea Comisiei Europene în valoare de aproape 250 milioane de Euro ce reprezintă cea mai mare alocaţie pe cap de locuitor din Vecinătatea Est Europeană.
Planul de Acţiuni UE - Republica Moldova din cadrul PEV a devenit documentul principal de referinţă pentru programul de reforme ambiţioase al Moldovei, care promovează reformele instituţionale, juridice şi administrative în mai multe domenii, inclusiv reforma judiciară, lupta împotriva corupţiei, dezvoltarea economică şi a sectorului privat în scopul reducerii sărăciei. Planul de Acţiuni mai promovează atît reforma sectorului energetic, transport şi protecţia mediului, cît şi consolidarea cooperării cu societatea civilă.
Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Moldovei cu o cotă de 47,6% din comerţul bilateral. Moldova beneficiază deja de o Sistemul Generalizat de Preferinţe + (SGP+), care urmează să fie înlocuită în luna martie 2008 cu o schemă mai avantajoasă de Preferinţe Comerciale Autonome (PCA).
UE este implicată activ în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean şi susţine pe deplin propunerile preşedintelui Voronin, de consolidare a eforturilor de încredere. Comisia Europeană este gata să ofere asistenţa experţilor, iar unde este cazul şi asistenţă financiară pentru realizarea acţiunilor de consolidare a încrederii. Aceasta ar putea include perfecţionarea miliară, reformarea sectorului social şi ocrotirii sănătăţii, energetic, transport şi protecţia mediului.
Misiunea UE de Asistenţa la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), care activează din decembrie 2005 la solicitarea comună a preşedinţilor Moldovei şi Ucrainei, are drept scop consolidarea managementului al frontierei şi procedurilor vamale transparente în corespundere cu standardele europene de-a lungul frontierei moldo-ucrainene. Experţii EUBAM oferă consultanţă şi sprijin pentru combaterea crimei organizate, inclusiv a contrabandei, traficului şi corupţiei.
Agenda vizitei Comisarulul European pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate, Benita Ferrero-Waldner include întîlniri cu preşedintele ţarii, Vladimir Voronin, Prim-ministrul Vasile Tarlev, Prim-vice-prim ministrul Zinaida Greceanîi, responsabilă de asistenţa economică şi financiară, Vice prim-ministrul şi Ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Andrei Stratan, preşedintele parlamentului, Marian Lupu, şi primarul capitalei, Dorin Chirtoacă. Comisarul European va mai ţine un discurs la Universitatea de Stat din Moldova. Printre temele cele mai importante care urmează a fi abordate în timpul vizitei sunt relaţiile Uniuni Europene cu Republica Moldova, progresul înregistrat de Moldova în reformele politice şi economice, soluţionarea problemei transnistrene şi alte probleme regionale.