Comisarul European pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate, Benita Ferrero-Waldner a declarat vineri la Chişinău că „în cazul în care într-adevăr planul de acţiuni va fi exploatat şi implementat în totalitate, atunci UE este dispusă să înceapă să examineze posibilitatea încheierii unui nou acord cu Moldova, care va fi unul mai profund şi care va face relaţiile noastre mai apropiate. „Cât priveşte intervalul de timp al semnării unui astfel de acord această întrebarea urmează a fi discutată după îndeplinirea în deplină măsură a acordului existent”, a spus comisarul european.
Benita Ferrero-Waldner a precizat că în cazul în care Moldova va implementa în totalitate planul RM-UE, atunci Comisia Europeană va avea nevoie de mandatul tuturor celor 27 de ţări membre pentru iniţierea unui nou Acord, în baza căruia se vor dezvolta relaţiile cu Moldova. Potrivit ei, acest Acord ar putea fi similar cu cel negociat în prezent cu Ucraina şi ar putea însemna relaţii mai aprofundate în plan politic, liberalizarea comerţului etc.
Ea a menţinat că în perioada 2007-2010, Moldova va beneficia de asistenţă financiară din partea Comisiei Europene în valoare de aproape 210 milioane de Euro ce reprezintă cea mai mare alocaţie pe cap de locuitor din Vecinătatea Est Europeană. Comisarul european a menţionat importanţa menţinerii luptei impotriva corupţiei şi îmbunătăţirii climatul de afaceri în Moldova, care sunt factori foarte importanţi pentru continuitatea creşterii volumului de investiţii străine. Referindu-se la conflictul transnistrean, Comisarul European a aprecita efortul preşedintelui Voronin în angajamentul său de a soluţiona acest conflict, în special de a relansa negocierile în această problemă.
De asemenea ea a salutat propunerile preşedintelui Voronin de consolidare a eforturilor de încredere între cele două maluri şi consideră că acestea vor constitui un pas înainte în soluţionarea conflictului. În încheire, Comisarul European a spus că este foarte important de a demonstra comunităţii de afaceri din Transnistria toate avantajele desfăşurăroii activităţii lor în baza legislaţiei Republicii Moldova. „Deja multe înteprinderi din stânga Nistrului s-au înregistrat la Chişinău şi este necesar de a continua acest proces”, a mai declarat Comisarul European pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate, Benita Ferrero-Waldner.
Comisarul a spus că frecvenţa întânirilor şi vizitelor autorităţilor moldovene la Bruxelles şi ale oficialilor europeni la Chişinău denotă intensitatea relaţiilor dintre RM şi UE.
Am avut dicuţii foarte fructuoase cu preşedintele şi membrii Guvernului Moldovei despre relaţiile EU- Moldova. „Anul trecut 2007 a fost cu siguranţă un an foarte fructuos. Sunt de acord cu preşedintele Voronin în privinţa faptului că anul 2007 a fost unul foarte important pentru Moldova, deoarece au fost semnate Acordurile privind facilitarea regimului de vize şi readmisie, deschiderea Centurlui Unic de vize la Chişinău şi creşterea asistenţei din partea UE acordata Moldovei, în special pentru atenuarea consecinţelor secetei”, a declarat comisarul european.
„Este absolut crucial să se continue concentrarea pe implementarea Planului de Acţiuni, în vederea exploatării întregului potenţial al cadrulu legislativ, care a devenit un instrument-cheie pentru reforme. În acest sens, alegerile parlamentare din 2009 vor fi un eveniment –cheie, pentru că la Chişinău există comunitatea ambasadorilor europeni ce va monitoriza cu atenţie acest proces electoral. De aceea este absolut necesar ca aceste alegeri să fie libere şi corecte. Toate partidele participante în procesul electoral trebuie să beneficieze de acces egal la mass media”, a accentuat Benita Ferrero-Waldner.