Potrivit serviciului de presă al MEC, programul de sustinere si dezvoltare a micului business,este destinat facilitarii procurarii de catre subiectii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii a unui vast sortiment de echipament de producere. Echipamentul procurat in cadrul Programului va fi oferit beneficiarilor in regim de leasing pe o perioada de un an (fara gaj). Dobanda de leasing este la cota zero. In cadrul Programului va fi achizitionat doar Echipament nou de import. Achizitia si importul echipamentului va fi scutita de plata taxei pe valoarea adaugata, a taxei vamale si a taxei pentru efectuarea procedurilor vamale.
Cererile de solicitare pentru participare la prezentul Program urmeaza sa vizeze procurari in valoare minima de 5 mil. Yene Japoneze ( 42 573 USD USD, conform ratei de schimb a BNM), iar valoarea maxima de 24 mil. Yene Japoneze ( 204 350 USD, conform ratei de schimb a BNM).
Pretul total al echipamentului se va achita in mai multe transe, avansul constituind 25% din pretul acestuia. In cazul in care Beneficiarii, conform contractului de leasing, vor achita in termenii stabiliti 60% din pretul echipamentului, 40% din pretul acestuia va fi oferit drept Grant din partea Guvernului Japoniei.
Programul de sustinere si dezvoltare a micului business activeaza in Moldova incepand cu anul 2005 si are drept scop facilitarea procurarii de catre intreprinderile micului business a echipamentului de producere. In anii 2005-2006 Guvernul Japoniei a acordat Republicii Moldova, in cadrul acestui program, 700 milioane Yeni japonezi (aproximativ $5,88 mln.) in doua transe. In baza Acordului incheiat prin schimb de scrisori la 5 martie 2007 Republicii Moldova i-a fost acordata a III transa in suma de 300 milioane Yeni japonezi [JPY] (aproximativ 2,52 mln. USD)
Pe parcursul anilor 2005 – 2007 la Program au participat 221 de solicitanti prezentand proiecte in valoare totala de peste 36 mln. USD. Numarul total de Beneficiari ai Programului de sustinere si dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii pentru Transa I, Transa II si Transa III constituie 70 de agenti economici. In perioada 2005 - 2007, in colaborare cu Agentul de procurari, au fost organizate 110 tendere internationale de procurare a utilajului solicitat de Beneficiarii participanti la program. Pentru perioada iulie 2005 – decembrie 2007 au fost procurate 86 de utilaje de diferite tipuri in valoare totala de 8,49 mln. USD. Pana in prezent Beneficiarilor Programului le-au fost livrate 69 de echipamente de producere in valoare totala de 6,64 mln. USD.