Despre aceasta a declarat luni, ministrul Economiei şi Comerţului Igor Dodon, la încheierea celei de-a patra şedinţe a comisiei mixte interguvernamentale moldo-chineze pentru colaborare comercial-economică, ce a avut loc la Chişinău în perioada 7-10 martie. Dodon a menţionat că lucrările de construcţie a Centrului urmează să înceapă peste o lună. De asemenea, el a comunicat că partea chineză este interesată în finanţarea construcţiei unei şcoli primare în una din localităţile Moldovei. Suma investiţiilor pentru construcţia şcolii nu a fost menţionată, ministrul precizând doar că partea chineză va finanţa de la zero construcţia edificiului. Totodată, Igor Dodon a spus că în cadrul şedinţei comisiei părţile au convenit asupra desfăşurării în a doua jumătate a anului 2009 a Festivalului vinului moldovenesc la Beijing. Potrivit lui, la acest festival vor participa cei mai mari producători de vinuri din Moldova.
Igor Dodon, copreşedinte comisiei mixte a mai spus că părţile au convenit şi asupra deschiderii în Moldova a unui Parc industrial, preponderent cu investiţii chineze.
De asemenea, în cadrul şedinţei partea chineză şi-a exprimat interesul faţă de eventuale investiţii ale băncii de stat chineze „Eximbank” în proiecte de dezvoltare a infrastructurii din Moldova. Precum a menţionat ministrul Igor Dodon, banca chineză „Eximbank” ar putea investi de la câteva milioane până la zeci şi chiar sute de milioane de dolari SUA în asemeea proiecte. În acest sens, partea moldoveană este dispusă să pună la dispoziţia părţii chineze proiecte privind construcţia drumurilor, caii ferate, privind renovarea aeroporturilor etc.
La rândul său, copreşedintele comisiei din partea chineză Xu Tongkai, a subliniat că ţara sa este interesată de extinderea cooperării comercial-economice cu Moldova. El a menţionat cu satisfacţie că Moldova este o ţară care se dezvoltă cu ritmuri înalte, având o poziţie geografică foarte favorabilă faţă de ţările din Uniunea Europeană şi cele din CSI. Xu Tongkai a spus că deşi, relaţiile comerciale dintre Moldova şi China se dezvoltă intens pe parcursul ultimilor ani, potenţialul de colaborare încă nu este pe deplin valorificat şi în acest sens mai există multe oportunităţi de extindere a relaţiilor comerciale bilaterale. Copreşedintele comisiei din partea chineză a spus că va încuraja businessmenii chinezi să investească în Moldova, prin acordarea, în special, a asistenţei tehnice.
Părţile au mai examinat şi chsetiuni ce ţin de extinderea şi aprofundarea colaborării economice în domeniul industriei, metalurgiei, construcţiei de maşini, energeticii, transportului, construcţiilor, agriculturii, tehnologiilor informaţionale etc.
Următoarea şedinţă a Comisiei mixte moldo-chineze va avea loc în anul 2009, la Beijing.
În anul 2007, volumul comerţului exterior dintre Moldova şi China a constituit aproximativ 204 mil.de dolari SUA, majorându-se cu 73,9% faţă de anul 2006.