Republica Moldova a pierdut un nou dosar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Este vorba de cazul companiei Selikat-Mix care, în 1999, cumpărase de la stat hotelul Dacia din Chişinău. În 2003, justiţia din Republica Moldova declarase ilegală această tranzacţie, dispunând trecerea hotelului iarăşi în proprietatea statului, transmite BBC.
Curtea a constatat că în acest caz companiei Selikat-Mix i-au fost încălcate dreptul la un proces echitabil, dar şi dreptul la proprietate.
Curtea nu s-a pronunţat, deocamdată, asupra pretenţiilor financiare ale companiei, dar avocatul Vlad Gribincea de la organizaţia Juriştii pentru Drepturile Omului, specializat în acordarea asistenţei la CEDO, spune că în urma acestei hotărâri, Selikat-Mix ar urma să fie repusă integral în drepturile sale.
„Din esenţa hotărârii CEDO ar reieşi că Guvernul Republicii Moldova va trebui să restituie hotelul şi beneficiul ratat în această perioadă, fie costul hotelului şi beneficiul ratat", a declarat Vlad Gribincea pentru BBC. El a menţionat că, potrivit evaluărilor preliminare, costul hotelului Dacia depăşeştre astăzi 12 milioane euro, iar beneficiul ratat ar putea depăşi 4 milioane euro.
Curtea le-a acordat părţilor trei luni pentru a-şi formula observaţiile pe marginea acestui dosar, perioadă în care le-a recomandat să identifice o soluţie amiabilă.
Nici Ministerul Justiţiei, nici Guvernul nu s-au pronunţat deocamdată asupra deciziei CEDO privind hotelul Dacia.Anterior, însă, premierul Vasile Tarlev se declarase alarmat de numărul mare de dosare pierdute la Curtea de la Strasbourg de către Republica Moldova, iar Parlamentul va organiza în zilele următoare audieri pentru a stabili cauzele care au dus la atâtea condamnări.
Până acum, Chişinăul a pierdut la CEDO 114 cauze, iar suma totală a prejudiciilor pe care executivul le-a plătit sau urmează să le plătească în urma acestora depăşeşte 4,6 milioane de euro.
Citit si: Moldova a fost condamnată la CtEDO în cauza Dacia SRL c. Moldovei