Asociaţia Tinerilor Basarabeni (ATB) din Iaşi celebreaza 90 de ani de la semnarea actului Unirii dintre Basarabia şi România din 27 martie 1918 prin organizarea unei acţiuni comemorative la monumentul “Troiţa” şi a unei seri cultural-distractive la restaurantul “Cotnari”.
Pe data de 27 martie, a.c., la ora 12.00 în faţa monumentului “Troiţa” va începe actul comemorativ printr-o slujbă religioasă. Profesori universitari, oameni de cultură, jurnalişti şi oameni de afaceri de origine basarabeană, stabiliţi în Iaşi vor susţine discursuri pentru a readuce aminte publicului ieşean şi tinerilor români de pe ambele maluri ale Prutului actul Unirii dintre Basarabia şi România. Acţiunea se va încheia în mod tradiţional cu Hora Unirii.
Ziua de 27 martie va continua la restaurantul „Cotnari” din Iaşi, unde ATB va organiza seara cultural-distractivă. Seara culturală cu numele generic “Inimi ce bat împreună 90 de ani” va fi organizată în parteneriat cu Fundaţia “Catharsis”. În cadrul acestei seri vor avea loc: prezentarea Asociaţiei Tinerilor Basarabeni, înscenarea unui dialog umoristic cu privire la diferenţa de sensuri dintre limba română literară şi limba română vorbită în Republica Moldova, concert de muzică oferit de tineri talentaţi din Basarabia aflaţi la studii în Iaşi, concursuri cu premii.
Activităţile cultural-artistice organizate pe data de 27 martie a.c. fac parte din proiectul Basarabia Acasă. Proiectul este implementat începînd cu anul 2005, iar în acest an cuprinde şi realizarea unui sondaj de opinie cu participarea cadrelor didactice de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”. Prima etapă de desfăşurare a acestui sondaj presupune o cercetare sociologică în vederea identificării stereotipurilor care sunt răspîndite printre şi despre studenţii români şi studenţii basarabeni aflaţi la studii în România.
“Proiectul Basarabia Acasă este continuarea direcţiei de promovare a unei imagini pozitive şi demitizate a Moldovei în România şi a României în Republica Moldova. Aniversăm ziua de 27 martie pentru a arăta ca românitatea nu se opreşte la Prut şi pentru a cinsti memoria înaintaşilor noştri, atît a membrilor Sfatului Ţării care au votat Unirea, cît şi a tuturor celor care au fost cu gîndul, inima şi fapta alături de ei” a spus George Mocanu, preşedintele ATB.
Asociaţia Tinerilor Basarabeni este o asociaţie democratică, independentă, neguvernamentală şi apolitică, înfiinţată în anul 2004, în scopul promovării valorilor culturale şi civice în rîndul tinerilor români atît din Republica Moldova, cît şi din România.