Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.03.2008

În Moldova interesul faţă de produsele financiare este mai jos decât în Haiti, Hoduras şi Bolivia

Acest fapt este relevat într-un sondaj privind remitenţele, realizat de BERD în iulie 2007 în Moldova şi publicat joi, 27 martie. Potrivit sondajului, moldovenii utilizează 81% din remitenţe pentru consumul curent. BERD consideră că în Moldova este necesar de a îmbunătăţi educaţia financiară a populaţiei, care manifestă un interes destul de redus faţă de insturmentele financiare ca poliţe de sigurare, depozite, credite pentru micul business şi educaţie. Potrivit experţilor BERD în Moldova interesul faţă de produsele financiare este mai jos decât în unele dintre cele mai sărace ţări din America Latină - Haiti, Hoduras şi Bolivia.

În legătură cu aceasta experţii recomandă BERD şi instituţiilor sale asociate să încurajeze guvernul şi companiile private să ofere unele produse financiare de bază pentru populaţie. Aceste produse ar puta include depozite, poliţe de asigurare ce ar asigura asistenţa medicală şi ar acoperi cheltuielile funerare, credite de microfinanţare mai mici de 3 mii dolari SUA pentru lansarea afacerii, precum şi împrumuturi pentru educaţie, construcţia sau reparaţia locuinţelor. În opinia experţilor BERD, aceste produse de bază ar putea fi utilizate pentru a educa populaţia ce înseamnă valoarea creditelor şi pentru a stabili relaţii bune cu instituţiile finanicare.

 

Potrivit sondajului, media remitenţelor în Moldova în 2007 a constituit 171 dolari SUA, iar valaorea totală – 595 mil. dolari SUA sau 440 mil. euro. În 2007 în Moldova de remitenţe au beneficiat 21% din populaţi adultă sau 580 mii persoane. Majoritatea remitenţelor provin din Rusia (41%), Italia (33%), Europa de Vest (14%). În medie un beneficiar de remitenţe din Moldova a primit bani de peste hotare de 6 ori pe an. Sondajul mai relevă că 48% din remitenţe au fost expediate prin intermediul băncilor, 21% - prin rude şi cunoscuţi, 16% - prin curier. Deşi 60% din respondenţi au declarat că au o atitudine pozitivă faţă de bănci, 84% din beneficiarii de remitenţe din Moldova au declarat că nu au deschise conturi bancare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus