Daca Ucraina si Georgia vor fi invitate sa intre in NATO, Rusia isi va pierde o mare parte din influenta la Marea Neagra, pe istmul ponto-baltic, iar Romania va putea rasufla ceva mai usurata de mutarea celei mai lungi granite a NATO (si a UE) mai la Est.
Totodata, Moldova, care va ramane ca un dop intr-o mare nord-atlantica, cu tot cu "neutralitatea" ei militara, va putea fi absorbita in Noua Alianta extinsa. "Moldova ar putea fi luata pe sus, mai curand decat invitata", afirma zilele trecute un inalt oficial al unui stat membru NATO. Insa pentru ca Romania sa nu piarda din nou in fata Ucrainei, masiv, precum in ultimii 17 ani, acum este momentul sa negocieze cu cartile pe fata. Din nefericire pentru democratia regionala, indiferent de guvernare, rosie sau portocalie, Ucraina a jucat necinstit in acest spatiu, faultand cu reminiscente sovietice Romania si romanii ei aflati azi in afara granitelor de dinainte de raptul URSS. Asta a si dorit Traian Basescu sa aminteasca urechilor ucrainene si filo-ucrainene in mesajul sau dur de la TVR.
La momentul primei cedari oficiale din istoria Romaniei a teritoriilor istorice romanesti Basarabia, Bucovina, Tinutul Herta si Insula Serpilor - Tratatul semnat cu Ucraina in 1997 - propaganda din acea vreme avea doua directii de manipulare: 1. Ca fara acest Tratat de vecinatate nu vom fi primiti in NATO la Summitul de la Madrid; si 2. Ca Romania "trebuie sa priveasca spre viitor, nu spre trecut". 1. Un fals ordinar. Am intrat bine-mersi in NATO, mult mai tarziu, ce-i drept, fara a avea, de exemplu, un Tratat similar cu Republica Moldova, a doua beneficiara, indirecta, a tradarii actului din 1997. 2. O tara fara trecut e o tara fara viitor. Iar o tara cu un trecut fals, care distorsioneaza istoria reala, cum incearca Ucraina sa indoctrineze, dupa tipic stalinist, minoritatile si strainatatile, va fi o tara cu un viitor fals. Asa ca acum este timpul pentru Ucraina sa priveasca spre viitor, daca vrea sprijinul Romaniei.
Importanta geopolitica a Ucrainei este imensa, de unde si efortul pe masura din partea Statelor Unite si rezistenta similara din partea Rusiei. Un viitor al Ucrainei ar putea fi fragmentarea teritoriala. Dar oricum, Ucraina nu va ajunge nicaieri fara reformarea reala a serviciilor secrete inca afiliate si stapanite de noul KGB si vechiul GRU. Efectele operatiunilor acestora se simt si pe teritoriul Romaniei. De mai mult timp, prin orasele tarii si in spatiul Internetului se vantura o harta a Romaniei ciuntite, pe linia Kaninin (fost presedinte al Sovietului Suprem pe vremea lui Stalin), cu pretentia ca aceasta este Romania reala: fara Buceag, Basarabia de Sud, si fara Bucovina de Nord. Distribuitorii acestei deformari, un grup fantoma cu veleitati de activism pentru "romanism", a ajuns cu harta falsa a Romaniei si pe asa-zisa istorie virtuala a lumii - Wikipedia - fara ca autoritatile statului sa se sesizeze.
De o parte, presedintele Dumei, Boris Grizlov, ameninta: "Apropierea NATO de frontierele noastre este o situatie inacceptabila si vom face totul ca acest lucru sa nu se intample". De cealalta parte, tari NATO dependente de Gazprom si in complicitate cu Marea Rusie, ii tin isonul: Germania si Franta se impotrivesc fatis. Poate daca afacerea OMV-Gazprom din 2003 reusea si Petrom incapea pe mana rusilor, si pozitia Romaniei, a unei alte Romanii, era aceeasi. Nu este, slava Domnului. Iar Basarabia, din 2004, nu a devenit "o poveste a trecutului" ci, mai curand, una a viitorului. A viitorului NATO.
Si asta chiar daca un Constantinescu - culmea, originar din Tighina - sustine azi ca rusinosul act din 1997 "a asigurat cadrul juridic pentru protejarea minoritatii romanesti (si moldovenesti) din Ucraina", consfintind teza lui Stalin si Voronin si chiar daca Severin - originar si el de peste Prut - incearca sa ne convinga azi ca Tratatul a fost mana cereasca pentru Romania.
Basescu: "Am rabdat de prea multi ani obraznicia unora care si-au dat tara pe nerasuflate sau au lasat interesul national dupa usa cand au semnat Tratatul cu Ucraina".
Sursa: Ziua
Victor RONCEA
Cititi si: "Care este ratiunea NATO?"