Curtea Europeană pentru Drepturile Omului s-a pronunţat în cazul Megadat.com vs Moldova, declarând că firma, cândva una dintre cele mai mari din domeniul informatic, ar fi fost sancţionată nejustificat prin retragerea licenţei.
În octombrie 2003, ANRTI a retras licenţa companiei menţionate, pe motiv că managerii nu au informat agenţia că şi-au schimbat adresa juridică, din strada Armenească pe bd. Ştefan cel Mare. Compania a atacat în instanţă decizia ANRTI, însă reprezentanţii companiei nu au fost citaţi să participe la proces. Drept urmare, instanţa a adoptat o decizie favorabilă ANRTI, iar Curtea Supremă de Justiţie a lăsat în vigoare decizia primei instanţe.
În martie 2004, compania Moldtelecom a procedat la debranşarea companiei Megadat.com de la internet şi a deconectat echipamentul companiei de la sursa de energie electrică.
În iulie 2004 ANRTI a retras licenţa companiei Megadat.com, care la acel moment era cel mai mare provider de servicii internet, deţinând aproximaiv 70% din piaţa serviciilor internet. Ca urmare a acetor acţiuni compania a fost forţată să-şi înceteze activitatea, iar organele fiscale şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei au iniţiat un proces în baza faptului că compania nu a activat timp de 11 luni în baza unei licenţe ilegale. Ca rezultat, toate documentele contabile ale companiei au fost sechestrate.
CEDO a remarcat că gravitatea sancţiunii aplicate de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRTI) este disproporţională încălcării invocate - neinformarea despre schimbarea adresei juridice. De asemenea, CEDO a remarcat faptul că Eduard Muşuc a fost arestat în iulie 2004, în timp ce manifesta paşnic împotriva retragerii de licenţă.
CEDO a acordat firmei un răgaz de trei luni pentru a prezenta cuantumul despăgubirilor materiale şi morale pe care le doreşte.
Precum a declarat marţi într-o conferinţă de presă consilierul municipal Eduard Muşuc, ex-managerul companiei „Megadat.com” SRL, în cazul în care Guvernul ne va propune o sumă rezonabilă, el vom accepta. În caz contrar, va fi depusă o nouă cerere la CEDO. El nu a putut numi o sumă concretă a despăgubirilor pe care le-ar pretinde, menţionând doar că, în 2003, valoarea companiei era estimată între 8,5 milioane şi 14,5 milioane de dolari SUA.
Decizia CEDO în cazul Megadat vs Moldova