"Este important ca relaţiile dintre Bucureşti şi Chişinău să se dezvolte într-o direcţie pozitivă”, a declarat secretarul general al Consiliului Uniunii Europene şi Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă şi securitate comună, Javier Solana, într-un interviu acordat ziarului bucureştean “Evenimentul Zilei”.
Oficialul european a menţionat că România şi Moldova au multe legături istorice, sunt ţări vecine. Totodată, el a menţionat că, deşi istoria este importantă, cele două state trebuie să se concentreze “pe momentul actual şi pe clădirea unui viitor”. “Este important ca România să ajute la consolidarea Moldovei. Propria experienţă în transformarea societăţii vă poate fi de mare folos în relaţia cu vecinii”, a declarat Solana.
Referindu-se la aspiraţiile europene ale Moldovei, Javier Solana a spus că Moldova nu este niciun candidat, nicio ţară în creştere, iar relaţiile ei cu Uniunea Europeană sunt dezvoltate în cadrul Politicii Europene de Vecinătate (PEV), care “nu priveşte extinderea, dar nici nu împiedică acest drept”. Secretarul general al Consiliului Uniunii Europene a menţionat că Moldova este un vecin-cheie şi partener al UE şi că Bruxelles-ul doreşte să dezvolte această relaţie, însă, acest lucru va depinde în mare măsură de Moldova şi de reformele pe care este dispusă să le facă.
“Aş vrea să încurajez guvernul moldovean să se străduiască să implementeze o agendă de reforme economice şi politice bine definită. Uniunea Europeană este partenerul Moldovei în această tentativă, dar guvernul de la Chişinău trebuie să ocupe locul şoferului. Aceste reforme sunt fundamentale şi în privinţa rezolvării conflictului transnistrean. Un eventual succes ar încuraja ipoteza reunificării în acea regiune”, a mai spus Javier Solana.