În trimestrul doi al anului 2008, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu va modifica tarifele la gazele naturale livrate consumatorilor pe motiv că în această perioadă nu va fi depăşit pragul de 3% a devierilor financiare de la costurile totale incluse în tarif, prag prevăzut de metodologia tarifară în vigoare. Potrivit acesteia, ANRE este în drept să ajusteze tarifele numai în cazul în care există factori obiectivi care implică devieri financiare de peste 3%.
O declaraţie în acest sens a făcut astăzi, în cadrul unui briefing, directorul general al ANRE, Vitalie Iurcu. El a comunicat că ANRE a primit de la SA „Moldovagaz” confirmarea noului preţ de import al gazelor naturale pentru trimestrul doi al anului curent, care constituie circa 213 dolari SUA pentru 1000 m3 faţă de preţul anterior de 191 dolari SUA/1000 m3. Iurcu a menţionat că, potrivit calculelor efectuate de ANRE, majorarea preţului de achiziţie a gazelor naturale nu necesită modificarea tarifelor de livrare a gazelor, întrucât fluctuaţia acestui preţ se încadrează în limita de 3% a devierilor financiare de la costurile incluse în tarif în ianuarie curent de către ANRE.
Vitalie Iurcu a explicat această situaţie prin modificarea cursului de schimb al leului moldovenesc faţă de dolarul SUA, valută în care „Moldovagaz” procură şi achită gazele naturale achiziţionate de la SAD „Gazprom”. Astfel, în primul trimestru al anului, cursul leului a crescut de la 12,2 lei/dolarul SUA, prevăzut în tarif, până la 11,11 lei/dolarul, păstrându-şi, totodată, tendinţa de apreciere. Datorită diferenţei de curs „Moldovagaz” a acumulat, în primul trimestru, rezerve care îi vor permite, potrivit estimărilor ANRE, să acopere o bună parte a cheltuielilor ce le va suporta, în trimestrul doi, în urma creşterii preţului de import al gazelor, a afirmat Iurcu, accentuând, totodată, că ANRE va lua în calcul devierile financiare care vor apărea în perioada aprilie –iunie 2008.
Devierile financiare reprezintă diferenţa între valoarea costurilor incluse în tarif şi cele real înregistrate de întreprindere. Aplicarea acestui principiu permite, în cazul în care titularul de licenţă a obţinut venituri suplimentare cauzate de factori obiectivi, care nu ţin de activitatea acestuia (preţul de achiziţie a gazelor, cursul de schimb al valutei naţionale, volumele de gaze furnizate, etc.), ca aceste venituri să fie ulterior restituite consumatorilor, prin intermediul tarifelor. Astfel, la calcularea tarifului mediu la gazele naturale pentru anul 2008 ANRE a luat în considerare devierile financiare pozitive înregistrate de SA „Moldovagaz”, inclusiv cele rezultate din aprecierea valutei naţionale, în valoare de 121,1 mil. lei, ceea ce a permis de a reduce tariful cu 90 lei/1000 m3 .
ANRE a ajustat tarifele la gazele naturale livrate consumatorilor finali pe 18 ianuarie 2008 drept urmare a majorării preţului de achiziţie a gazelor naturale cu 12,4% şi ai altor factori obiectivi. Tariful mediu a crescut cu 10,3%, de la 2515 la 2775 lei/1000 m3
Potrivit contractului încheiat între SA „Moldovagaz” şi SAD „Gazprom”, preţul gazelor naturale importate în ţara noastră urmează să ajungă treptat, până în anul 2011, la nivelul mediu european. Începând cu 1 ianuarie 2008, preţul de achiziţie a gazelor se stabileşte trimestrial în baza unei formule de calcul, care include şi cotaţiile preţurilor la produsele petroliere (gasoil şi păcură) din ultimele nouă luni ale perioadei precedente.