Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei a difuzat joi un comunicat privind Conexiunea între Tratatul privind frontiera de stat între Republica Moldova şi România şi Convenţia privind micul trafic la frontieră.
„Partea moldovenească consideră că încheierea Tratatului privind frontiera de stat între Republica Moldova şi România ar reprezenta o premisă constructivă pentru reglementarea tuturor relaţiilor de frontieră între două state pe baza principiilor europene de bună vecinătate. Autorităţile moldoveneşti îşi exprimă convingerea că semnarea simultană a Tratatului privind frontiera de stat şi a Convenţiei privind micul trafic de frontieră va consolida cu mult încrederea reciprocă şi relaţiile prieteneşti dintre cele două state şi speră ca şi partea română să împărtăşească aceleaşi viziuni”, se arată în comunicatul MAEIE.
Ministerul moldovean de externe menţionează că, odată cu obţinerea de către România a statutului de membru al UE, relaţiile cu acest stat, inclusiv cele transfrontaliere, pentru Republica Moldova au dobândit o dimensiune bivalentă prin prisma raporturilor bilaterale cu România însăşi şi prin cea a relaţiilor cu Uniunea Europeană. În acest context, odată cu semnarea Acordului între Republica Moldova şi Comunitatea Europeană privind facilitarea eliberării vizelor (semnat la 10 octombrie, în vigoare din 01 ianuarie 2008), Moldova a formulat o Declaraţie politică prin care şi-a exprimat dorinţa „de a începe negocieri în vederea unui acord bilateral cu România în scopul punerii în aplicare a unui astfel de regim specific micului trafic de frontieră”. Documentul a fost elaborat în spiritul Regulamentului 1931/2006 din 20.11.2006 al Parlamentului European şi al Consiliului European care determină practicile europene în acest domeniu la frontierele terestre externe ale UE. „În această ordine de idei, este de menţionat că proiectul Convenţiei între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind micul trafic la frontieră (transmis, de altfel, cu mare întârziere părţii moldoveneşti de către autorităţile de la Bucureşti) utilizează noţiunea „frontiera de stat moldo-românească”, care există de facto, dar nu este juridic documentată în plan bilateral”, mai notează Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei.
De notat că aceste precizări ale ministerului moldovean de externe vin la o zi de la declaraţia preşedintelui României Traian Băsescu, în care se menţiona că semnarea unui Tratat de frontieră cu Republica Moldova nu se află printre priorităţile Bucureştiului la moment.
”'Noi am recunoscut imediat după destrămarea URSS fostele frontiere. Nu vedem de ce ne trebuie un tratat care să vizeze frontiera de stat stat româno-moldoveană. Am recunoscut fostele frontiere ale URSS, aşa cum statele şi le-au asumat. Nu cred că este nevoie să consolidăm, prin propria noastră voinţă, un act din perioada celui de-al doilea război mondial, pe care niciunul dintre noi nu-l acceptă ca fiind valid şi legal”', a declarat miercuri, preşedintele României Traian Băsescu, prezent la dezbaterea organizată de fundaţia „Konrad Adenauer Stiftung” pe tema „Securitatea României după Summitul NATO”.
De asemenea, Băsescu a menţionat că România doreşte securizarea frontierelor Moldovei prin aşezarea ei între două state membre NATO. „Dacă cei 680 de km de frontieră pe care îi avem cu Republica Moldova sunt securizaţi pe flancul occidental, ne dorim ca şi flancul oriental al Moldovei să fie asistat, dacă vreţi, de un stat care se îndreaptă cu paşi fermi către NATO, un stat care respectă setul de valori despre care toţi ştim că reprezintă cheia şi sinteza, dacă vreţi, modului de a trăi în NATO, într-o organizaţie politco-militară democratică”, a mai spus Traian Băsescu.