Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a prezidat o şedinţă, care s-a desfăşurat în incinta Casei Guvernului, cu participarea Preşedintelui Parlamentului Marian Lupu, deputaţilor din fracţiunea parlamentară PCRM, Prim-ministrului Zinaida Greceanîi, membrilor Cabinetului de miniştri şi a consilierilor prezidenţiali.
În cursul şedinţei au fost discutate priorităţile din activitatea conducerii ţării pentru anul curent, căile şi posibilităţile de realizare a sarcinilor trasate pentru această perioadă.
Preşedintele Vladimir Voronin a evidenţiat unele probleme legate de procesele social-economice şi politice din ţară, care necesită intensificarea eforturilor executivului central şi ale legislatorilor în vederea atingerii obiectivelor propuse de modernizare şi dezvoltare a ţării.
Şeful statului s-a referit la importanţa finalizării cu succes a implementării Planului de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană şi iniţierii negocierilor privind noul cadrul juridic al cooperării ţării noastre cu UE. Subliniind existenţa unor premise reale pentru reglementarea transnistreană, Vladimir Voronin a menţionat necesitatea dezvoltării dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol, inclusiv prin realizarea acţiunilor vizînd măsurile de consolidare a încrederii dintre Chişinău şi Tiraspol, reluării procesului de negocieri privind soluţionarea conflictului în formatul „5+2”.
Printre obiectivele la compartimentul activitatea economico-financiară a Guvernului, Preşedintele a numit eficientizarea procesului de implementare a programelor de gazificare, asigurare cu apă potabilă şi de construcţii de drumuri, alte proiecte de importanţă strategică. Vladimir Voronin a solicitat întreprinderea unor măsuri hotărîte în vederea intensificării activităţii economice în teritorii şi sporirii volumului producţiei autohtone.
Preşedintele a reiterat importanţa dinamizării procesului de consolidare a terenurilor agricole şi al tehnologizării în agricultură pentru dezvoltarea durabilă a acestui sector strategic al economiei naţionale şi asigurarea securităţii alimentare a ţării.
În altă ordine de idei, şeful statului a apreciat drept ineficientă activitatea desfăşurată de către membrii Guvernului în teritorii, pledînd pentru aplicarea unor noi mecanisme în acest sens. Astfel, Preşedintele a propus ca membrii Guvernului să se deplaseze pentru o zi întreagă şi de cel puţin două ori pe lună în teritorii şi să viziteze nu doar centrele raionale, dar şi localităţile din unităţile teritorial administrative, pentru a se familiariza cu problemele stringente cu care se confruntă cetăţenii şi a se implica în soluţionarea lor. Controlul asupra executării deciziilor pentru cazurile în care statul urmează să-şi aducă contribuţia la rezolvarea problemelor din teritorii urmează a fi pus în sarcina Ministerului Administraţiei Publice Locale. De asemenea, Preşedintele a atenţionat asupra necesităţii îndeplinirii tuturor deciziilor adoptate de către Guvern în cadrul şedinţelor în teritorii.
În sfera socială Preşedintele a trasat obiectivul urgentării adoptării de către Parlament şi implementării legii cu privire la ajutorul social. Aceasta prevede instituirea unei prestaţii noi de asistenţă socială, finanţată din bugetul de stat, numită ajutor social, care se va acorda, în anumite condiţii, familiilor în dificultate, în urma testării gradului de necesitate a acestora.
Şeful statului s-a referit de asemenea la importanţa informatizării domeniului protecţiei sociale, dezvoltării reţelei naţionale de asistenţi sociali.
Preşedintele a mai indicat asupra necesităţii soluţionării în anul 2008 a problemelor legate de asigurarea asistenţei medicale specializate primare în localităţile din ţară, informatizarea sectorului farmaceutic şi sistemului de ocrotire a sănătăţii în ansamblu.
Vladimir Voronin a cerut Guvernului acordarea unei atenţii sporite domeniului educaţiei şi învăţămîntului, precum şi realizării eficiente a politicilor de tineret, inclusiv a acţiunilor programate în cadrul Anului Tineretului.
Şeful statului a subliniat că obiectivele enunţate pot fi realizate doar în condiţiile unei interacţiuni strînse şi eficiente dintre Guvern, Parlament şi Preşedinţie, solicitînd asistenţei mobilizarea eforturilor şi manifestarea unei responsabilităţi sporite în activitatea desfăşurată.
2008-04-18