Moneda unică europeană a înregistrat, marţi, un nou nivel record faţă de dolar, de 1,6002 dolari/euro, depăşind pentru prima dată în istorie pragul de 1,60 doalri/euro, ca urmare a îngrijorării investitorilor cu privire la situaţia economiei Statelor Unite, relatează AFP.
Euro s-a tranzacţionat încă de marţi dimineaţă la cotaţii apropiate de nivelul record, deoarece scumpirea petrolului şi comentariile unor bancheri centrali europeni au susţinut estimarea că BCE nu va coborî prea curând dobânda sa de politică monetară, relatează Reuters.
Accentuarea inflaţiei, ca urmare a scumpirii alimentelor şi a energiei, a intrat în atenţia investitorilor, în contextul în care preţul petrolului tranzacţionat pe piaţa americană a înregistrat un record istoric, de peste 118 dolari/baril.
Cotaţia petrolului a dat startul unor noi discursuri apăsate ale bancherilor centrali europeni cu privire la inflaţie şi la rolul băncii centrale de a controla creşterea preţurilor.
Contractele pentru petrolul "light sweet crude", cu livrare în iunie, s-au scumpit cu 9 cenţi, la 118,16 dolari pe baril, după ce ultimele contracte cu livrare în mai au încheiat şedinţa la un nivel de 119,37 dolari pe baril, atingând pentru scurt timp un maxim istoric de 119,90 dolari pe baril.
Petrolul Brent, din Marea Nordului, cu livrare în iunie, s-a scumpit cu 5 cenţi, la 116 dolari pe baril, după ce atinsese cu câteva ore în urmă un nivel record de 116,75 dolari pe baril.
Aurul s-a scumpit, marţi, cu mai mult de 1%, întrucât aprecierea record a monedei europene faţă de dolar şi scumpirea la un nivel istoric a petrolului au crescut atractivitatea aurului ca investiţie alternativă, relateazăReuters.
Cotaţia la vedere (spot) a aurului a urcat până la 923,60 dolari/uncie, iar aurul s-a tranzacţionat apoi la 921,00-921,70 dolari/uncie, comparativ cu nivelul de 913,80-914,60 dolari/uncie atins la închiderea şedinţei de tranzacţionare de luni de pe piaţa new-yorkeză.