Producătorii de struguri trebuie să recâştige piaţa internă a Moldovei, unde anual sunt importate circa 1000 tone de struguri de masă, a declarat miercuri, preşedintele Consiliului de administrare al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor Strugurilor de Masă (APESM) Tudor Ciobanu a declarat miercuri, în cadrul ceremoniei de lansare a Asociaţiei.
Potrivit lui Ciobanu, în acest scop, Asociaţia va crea condiţii favorabile pentru dezolvarea industriei strugurilor de masă, prin oferirea suportului informaţional, tehnic, desfăşurarea studiilor de marketing, cursurilor de instruire a fermierilor în domeniul plantării soiurilor de masă, colectării, transportării, depozitării şi păstrării strugurilor de masă.
Ciobanu a menţionat că în ţările europene raportul între soiurile tehnice de struguri şi cele de masă este de 80% şi 20%, pe când în Moldova acest raport constituie 94% la 6%.
Directorul CNFA Moldova Conrad Fritsch a meniţionat că în cadrul Asociaţiei create, producătorii de struguri de masă îşi vor putea promova producţia sub un brand unic, atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele externe. El a accentuat faptul că Moldova are un potenţial major de a exporta struguri de masă atât la Est, câr şi la Vest, unde există o cerere sporită la produsele agricole cu valoare adăugată înaltă. Pentru aceasta, însă, este nevoie ca producătoiri moldoveni să implementeze tehnologii moderne şi standarde internaţionale în domeniul, a menţionat Directorul CNFA Moldova.
Conrad Fritsch a precizat că CNFA a acordat asistenţă tehnică la crearea Asociaţiei, prin intermediul Proiectului de Dezvoltare a Businessului Agricol. Sursele de finanţare a Asociaţiei vor consta din cotizaţiile membrilor, cât şi dintrun anumit procent din vânzările de struguri de la producători. Asociaţia a fost creată în februarie 2008, la iniţiativa a unsprezece producători de struguri de masă din Moldova.
Directorul general al societăţii comerciale “MoldVinIpoteca” Valeriu Cebotari şi-a exprimat speranţa că APESM va contribui la realizarea programului de dezvoltare a soiurilor de masă, elaborat de Agenţia agroindustrială “Modova-Vin”, ce prevede renovarea până în 2020 a cel puţin 20 mii ha de plantaţii cu soiuri moderne şi productive de struguri de masă şi sporirea plantaţiilor cu soiuri de masă în gospodăriile auxiliare de la 4 mii până la 5 mii ha.
Potrivit Programului, în zona de Sud a Moldovei urmează a fi repatizate 50% din plantaţiile viticole de masă, în zona Centru – 35%, Sud-Est-10% şi în zona de Nord-5%. De asemenea, Cebotari a menţionat că urmează a fi redusă ponderea soiului “Moldova” de la 45% până îa 25% printre soiurile omologate a strugurilor de masă.
Programul menţionat prevede sporirea producţiei strugurilor de masă până la 150 mii tone către 2010, până la 200 mii tone – către 2015 şi până la 250 mii tone – către anul 2020. Valeriu Cebotari a spus că, reieşind din sporirea volumului producţiei, se prevede majorarea exportului strugurilor de masă până la 20 mii tone către 2010, până la 35 mii tone în 2015, iar către anul 2020- până la 50 mii tone.
Proiectul de Dezvoltare a Businessului Agricol (PDBA) a fost lansat în iunie 2004 pe o perioadă de 5 ani, finanţat de USAID în valoare de 12,2 mil. dolari şi este implementat de CNFA Inc. PDBA oferă servicii de consultanţă în afaceri şi asistenţă tehnică fermierilor, producătorilor şi prelucrătorilor locali pentru a îmbunătăţi competitivitatea sectorului agricol de valoare înaltă din Moldova şi pentru a creşte veniturile rurale şi posibilităţile de angajare în câmpul muncii.