„Multe state vecine deja înregistrează o creştere semnificativă a bunăstării, pe când Moldova se află în situaţia, când economia are nevoie nu de pilule, ci de defibrilator. Însă, judecând după acţiunile puterii, formate de Partidul Comuniştilor, sunt puţine speranţe că preşedintele Vladimir Voronin şi premierul Zinaida Greceanîi vor înregistra succese”, scrie marţi, publicaţia americană „Business Week” .
La etapa demarării reformelor lupta cu Transnistria constituia un factor esenţial al declinului economic. Însă, astăzi, precum consideră directorul executiv al Fondului „Moldova” din Washington Vlad Spânu, cel mai mare obstacol îl constituie guvernarea comunistă a Moldovei. „Nemodificând mecanismele reformelor de la mijlocul anilor 90, actualul regim, venit la putere în 2001, nu îndeplineşte până în prezent principala sarcină a reformelor – privatizarea – şi nu lasă companiile de stat în mâinile businessului privat. Mai mult, conducătorii comunişti nu au făcut nimic pentru consolidarea mass media şi lupta cu corupţia”, scrie publicaţia citată.
Acest fapt, împreună cu un nivel înalt al corupţiei şi infrastructura proastă, sperie investitorii, notează „Buziness Week”. „Cu alte cuvinue, totul e clar: economia Moldovei se află într-o prăpastie adâncă, principalele probleme fiind nivelul înalt al corupţiei, nivelul jos al infrastructurii, dependenţa excesivă de agricultură şi remitenţele emigranţilor. Însă întrebarea care trebuie pusă nu constă în faptul pe care dintre aceste probleme trebuie să se axeze actuala guvernare, ci dacă aceasta o va face în general, în special ţinând cont de alegerile din 2009”, scrie Business Week”.
Publicaţia notează că preşedintele Voronin a spus nu o dată că economia trebuie luată în serios, iar premierul Zinaida Greceanîi a declarat în repetate rânduri că aprofundarea relaţiilor cu UE trebuie să devină sarcina numărul unu pentru Moldova. Totodată, mulţi observatori consideră că actualul regim este prea autoritar pentru a promova reformele democratice de care este nevoie pentru ca Moldova să devină candidat la aderarea la UE. „Bruxelles-ul a declarat deja, că în pofida dorinţei de a dezvolta cooperarea cu Moldova pe toate direcţiile, UE rămâne pentru această ţară o perspectivă destul de îndepărtată.
„Dacă Moldova vrea într-adevăr să se modernizeze şi să adere la UE, pentru aceasta trebuie pus capăt guvernării comuniste”, consideră Vlad Spânu. „Pentru a putea merge înainte Moldova are nevoie de un guvern cu mentalitate capitalistă. Este imposibil, având o guvernare comunistă, să devii parte a Europei”, susţine Spânu, adăugând că „sau Moldova va alege această cale, sau se va transforma într-un al doilea Turkmenistan”.
inosmi.ru