Trimite e-mail | Printeaza
Externe
07.05.2008

Politica de vecinătate, în perspectiva anului 2020

Fundatia Friedrich Ebert a publicat un studiu la Berlin despre importanta politicii europene de vecinatate, atat pentru statele Uniunii cat si pentru cele din afara ei.

Telurile politicii europene de vecinatate (PEV) sunt stabilitatea, securitatea si prosperitatea in statele din sudul si estul Uniunii Europene. Fundatia Ebert a concluzionat prin studiul publicat recent la Berlin, ca pozitiile si interesul a 11 state analizate , din cei 27 membri, sunt diferite, perspectivele de succes in acest sens fiind astfel nesigure.

Odata cu aderarea celor 12 noi state la Uniunea Europeana in 2004, respectiv 2007, vecinii UE, si totodata tipul relatiilor bilaterale sau regionale s-au schimbat, in special referitor la anumite state vecine din Nordul Africii sau Estul Europei, pentru care perspectivele de aderare sunt nule. Politica de vecinatate a UE se concentreaza pe relatiile cu 6 state est- europene(Armenia, Azerbajdjan, Belarus, Georgia, Moldova si Ucraina ) si 10 state din regiunea mediteraneana (Egipt, Algeria, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Teritoriile Autonome Palestiniene, Siria si Tunisia). Nu sunt incluse aici statele din Balcanii de Vest sau Turcia, care detin perspective de aderare, si nici Rusia.

Colaborarea economica, regiunile de comert liber, twinning-ul, politica energetica, facilitatile de investitii reciproce, mobilitatea, regimul vizelor si stabilitatatea politica, sunt deopotriva interesele Uniunii Europene si a vecinilor din sud si est.

Cat de importanta este politica de vecinatate pentru statele membre? Polonia, dupa cum arata studiul mentionat, considera ca aceasta este strans legata de politica de expansiune, Franta plaseaza si ea politica de vecinatate pe agenda interna, iar Germania se considera motorul PEV. Totusi, Eurobarometrul 2007 arata ca 80% din cetatenii Uniunii Europene stiu putin, sau nimic despre politica de vecinatate, iar dezbaterile publice pe aceasta tema sunt relativ reduse. In Romania, 65% dintre cei intervievati nu sunt interesati de acest subiect, 32% sunt interesati, iar restul nu a stiut ce sa raspunda.

Luand in considerare succesele de pana in prezent, dar si provocarile politicii de vecinatate a UE, prognozele pentru anul 2020, sunt "stabilitate in sud si integrare in est". Vor domina relatiile bilaterale, iar expertii germani considera, dupa cum arata studiul Fundatiei Ebert, ca problema aderarii Turciei va fi rezolvata, atragand dupa sine dezbaterile asupra Ucrainei.

Sursa: Deutsche Welle

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus