Printr-un ordin al directorului general al Serviciului Vamal doi inspectori vamali au fost concediaţi, iar şefului Biroului vamal Leuşeni şi şefului postului Leuşeni-Albiţa (auto) li s-a aplicat sancţiunea disciplinară „mustrare aspră” pentru neîndeplinirea obligaţiilor de serviciu, ce a condus la ieşirea din Moldova a 300 mii de pachete de ţigări ascunse în trei cisterne petroliere.
Într-un comuniicat al Serviciului Vamal al Moldovei se arată că acest caz s-a produs la 11 aprilie curent şi a fost mediatizat de presa din România. Cele trei maşini au fost aduse sub escortă la Iaşi, unde au fost desfăcute elementele constructive, fiind descoperite 338 mii de pachete de ţigări LM, Saint George, Viceroy, MT şi Plugarul, a căror valoare a fost estimată la circa 330 mii de euro. Marfa urma să ajungă la pieţele din judeţul Prahova şi din Bucureşti. Şoferii, doi cetăţeni ai Republicii Moldova şi unul al Poloniei au declarat poliţiştilor de frontieră că nu ştiau că în rezervoare sunt ascunse ţigări şi au fost cercetaţi de procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pentru fals în declaraţii, înşelăciune, folosire de acte nereale şi falsificare. Ccisternele au fost confiscate.
Cele trei cisterne au traversat postul vamal Leuşeni, fiind stopate şi supuse controlului vamal timp de o oră, plecând apoi spre punctul de trecere a frontierei de stat Leuşeni-Albiţa. Anchetatorii din România au constatat că „pe învelişul exterior al cisternelor existau urme că s-a făcut controlul la trecerea frontierei. O cisternă a fost găurită pînă la peretele bazinului de combustibil, însă nu s-au descoperit ţigări. Cisterna era astfel modificată încît în rezervor, se afla un alt rezervor, mai mic. Între pereţi era ascunse cartuşele cu ţigări”. „Este o metodă pe care nu am mai întâlnit-o.” – a mărturisit un demnitar din poliţia de frontieră, în fiecare cisternă fiind descoperite pese 100 mii pachete cu ţigări. Directorul general al Serviciului Vamal al Republicii Moldova,.Viorel Melnic, a dispus o cercetare de serviciu, care să stabilească în care zonă a controlului vamal unităţile de transport au fost supuse verificării şi cine se face vinovat de prejudiciul considerabil adus imaginii instituţiei vamale şi Republicii Moldova pe plan internaţional.În urma investigaţiilor a fost stabilit că verificarea camioanelor nominalizate la ieşirea din Republica Moldova a fost efectuat de doi inspectori ai Biroului vamal Leuşeni, care manifestând iresponsabilitate au susţinut un control superficial cu nerespectarea prevederilor „Schemei tehnologice de control în punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albiţa(auto), încălcând astfel prevederile Legii serviciului în organele vamale, acţiuni calificate ca încălcare gravă a disciplinei de serviciu.Viorel Melnic că şi pe viitor abaterile de la îndeplinirea întocmai a prevederilor obligaţiunilor de serviciu nu vor fi tolerate.