Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.05.2008

Petru Lucinschi: Moldova trebuie sa respecte opinia Rusiei, dar si pe cea a Romaniei

Romaniei ii revine rolul de a apara interesele R Moldova in orice situatie – crede fostul presedinte de la Chisinau, Petru Lucinschi, intr-un interviu pentru Europa Libera.

Fostul presedinte Petru Lucinschi a fost intrebat cum e sa fii liderul unei tari mici in raport cu o tara mare. Acesta e de parere ca o tara mica trebuie sa isi stie "lungimea nasului", pentru ca o tara mica nu are parghii de influenta. Asa ca interesul sta la baza unor relatii bilaterale si nu dragostea. Desi anumite aspecte joaca un rol important pentru colaborarea unei tari mici cu una mai mare. In primul rand, cel etnic sau cel istoric, crede Petru Lucinschi. Fostul presedinte al Moldovei a adus ca exemplu, in interviul cu Europa Libera, Romania si Republica Moldova, care au relatii de durata. Si aici rolul care ii revine Romaniei este de a apara interesele Moldovei in orice situatie ar fi. Dar atunci cand vorbim despre relatiile economice sau de alt gen e nevoie de parghii reale. Tarile mici trebuie sa aiba un comportament delicat cu tarile mari, fiindca deseori interesele lor nu corespund, iar posibilitatile puterilor mari sunt mult diferite.

In opinia fostului sef de stat Petru Lucinschi calitatatea relatiilor dintre dintre doua tari tine de personalitatea liderilor si nu e neaparat o chestiune protocolara. Lucinschi s-a referit si la relatiile tarilor care au iesire la Marea Neagra. El crede ca daca nu ar fi avut o relatie speciala cu fostul presedintele ucrainean Leonid Kucima si pana azi ar fi fost discutata problema accesului Moldovei la Dunare. Cat de nesemnificativa ar parea aceasta portiune, pentru Moldova, ea joaca un rol important, afirma Petru Lucinschi.

Europa Libera l-a mai intrebat pe Petru Lucinschi care au fost relatiile cu omologii sai de la Kremlin. Mai intai cu Boris Eltin, apoi si cu Vladimir Putin. Fostul presedinte moldovean isi aminteste ca s-a imprietenit cu primul presedinte de la Kremlin inca de pe cand Eltin activa in calitate de sef de partid in Sverdlovsk,azi Ekaterinburg. Mai apoi, pe timpul lui Snegur, Lucinschi fiind ambasadorul Moldovei la Moscova , a avut o intrevedere cu presedintele Eltin. La acea vreme liderul rus ii propuse lui Lucinschi sa mentina legatura. Petru Lucinschi crede ca Eltin a fost acel demnitar rus cu care s-a inteles de minune. Dar fostul presedinte moldovean deplange situatia deplorabila in care se afla Rusia si in opinia lui situatia s-a rasfrant negativ asupra raporturilor dintre Chisinau si Moscova. Asa ca multe probleme au ramas nerezolvate. Petru Lucinschi confirma si bunele relatii pe care le-a avut cu Vladimir Putin, si asta in urma vizitei pe care seful statului rus a intreprins-o la Chisinau. Aceste relatii se mentin si pana azi, mai spune Lucinschi.

Si pentru ca tot mai multe voci afirma ca Vladimir Putin ii lasã succesorului sãu o Rusie care izbuteste tot mai mult sã-si impunã punctul de vedere in politica internationalã, Europa Libera a vrut sa afle de la Petru Lucinschi care ar fi viitorul relatiilor moldo-ruse. Fostul presedinte moldovean afirma ca Rusia va avea mereu interese in aceasta zona a Balcanilor, inclusiv interese in Republica Moldova. Si aici aminteste rolul pe care il joaca etnicii rusi din Moldova. In plus, spune Petru Licinschi in interviul pentru Eiropa Libera, a ramas in mentalitatea moldovenilor ca ei au nevoie de aceste relatii bune cu Rusia. Dimensiunea economica ar fi mai putin importanta in relatia moldo-rusa, mai crede Petru Lucinschi. El isi aminteste ca pe cand se afla la carma Moldovei , cerea neaparat si parerea Moscovei mai ales atunci cand mergea in Occident. Dar nu isi aminteste ca ar fi intimpinat piedici impuse de Kremlin. Moscova nu a avut nimic impotriva ca Republica Moldova sa adere la OMC sau Parteneriatul pentru Pace, la Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est sau la alte structuri europene. Petru Lucinschi spune in concluzie ca autoritatile de la Chisinau nu trebuie sa neglijeze opinia Rusiei, dar nici pe cea a Romaniei.

Sursa: Romania libera

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus