Despre aceasta a comunicat miercuri, 14 mai reprezentantul legal al companiei Business Software Alliance (BSA) în Moldova, Oleg Efrim. El a menţionat că aceste date sunt cuprinse în cel de-al cincilea studiul anual, realizat la nivel global privind pirateria software pentru PC, publicat miercuri de BSA. Studiul vizează 108 de ţări şi a fost realizat independent de către compania IDC, o organizaţie mondială de cercetare şi analiza pieţei tehnologiilor informaţionale.
Precum a menţionat Oleg Efrim, reducerea s-a produs pe fundalul reducerii lobale a ratei pirateriei, deşi reprezentanţa BSA în Moldova prognozase o reducere a ratei pirateriei în Moldova cu 5-7 puncte procentuale. Pentru anul 2008, reprezentanţa BSA în Moldova prognozează o reducere a ratei pirateriei siftware cu 2-3 puncte procentuale. Cu o rată a pirateriei de 92% Moldova s-a plasat pe locul 4 în lume în 2007, urcând cu două trepte faţă de anul 2006 şi rămânând în topul celor 10 ţări cu cel mai mare nivel al pirateirie sofware din lume, a menţionat Efrim. El a precizat că în 2007 în Moldova, pierderile cauzate industriei de pirateria software au scăzut de la 56 mil. doilari SUA în 2006 până la 43 mil.dolari SUA în 2007. “Acest studiu atestă faptul că mai avem încă suficient de lucrat în lupta ămpotroiva pirateriei”, a declarat Efrim.
Printre cauzele unei rate atât de înalte în Moldova Oleg Efrim a menţionat: lipsa culturii respectului pentru proprietatea intelectual, accesul limitat la produsele licenţiate, accesul nelimitat şi facil la produsele nelicenţiate, veniturile reduse ale populaţiei şi acţiunile insuficient de insistente ale autorităţilor în lupta împotriva pirateriei software. Întrebat dacă în 2007 au fost pronunţate sentinţe judecătoreşti împotriva utilizării softului nelicenţiat în Moldova, Oleg Efrim a spus că nu deţine asemenea statistică, menţionând doar că, în special, cazurile sunt de ordin administrativ şi că de cele mai multe ori sunt vizate persoane juridice private şi persoanele fizice.
Reprezentantul BSA în Moldova a menţionat că, potrivit legislaţiei, organele abilitate cu lupta împotriva pirateriei în Moldova sunt AGEPI şi Ministerul Afacerilor Interne, care au încheiat în noiembrie 2007 un acord de colaborare în acest domeniu.
Potrivit studiului menţionat, în 2007 cea mai mare rată a pirateriei software din lume a fost înregistrată în Armenia – 93%, urmată de Bangladesh, Azerbaidjan şi Moldova cu câte 92% . Pentru comparaţie, în România rata de soft nelicenţiat în 2007 a fost de 68% - în scădere cu un punct procentual faţă de anul precedent, în Rusia – 73% - în scădere cu 7 puncte procentuale, iar în Ucraina – 83% - în scădere cu 1%. Cea mai mică rată a produselor nelicenţiate a fost atestată în SUA – 20%.
Dintre ţările Europei, cea mai bună situaţie la capitolul soft licenţiat a fost atestată în Luxembourg – 21%. În medie, în lume, rata softului nelicenţiat constituie 33%, iar rata medie în - Europa 35%.
Studiul BSA-IDC Global Software Piracy ia în calcul programele de calculator ce rulează pe PC-uri, inclusiv desktop-uri, laptop-uri şi ultra-portabile. Studiul nu include alte tipuri de software, precum cele pentru server sau mainframe. La elaborarea studiilor, lIDC foloseşte propriile date statistice privind livrările de software şi hardware, precum şi expertiza analiştilor IDC din 60 de ţări. Business Software Alliance (www.bsa.org) este cea mai importantă organizaţie dedicată promovării unui univers digital sigur şi legal. Printre membrii BSA la nivel mondial se număгă: Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, CNC, Corel, Famatech, Microsoft, Monotype, Quark, Quest Software, Solid Works, Siemens PLM Software, Symantec єi The Mathworks IDC (www.idc.com) este un furnizor de top de servicii de cercetare a pieţei, servicii de consultanţă şi evenimente pentru pieţele tehnologiei informaţionale, telecomunicaţiilor şi tehnologiei “consumer”.