Comunicat de presă
Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu Preşedintele Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Rusiei, Serghei Mironov, aflat în vizită oficială în ţara noastră. Întrevederea tete-a-tete a şefului statului cu Serghei Mironov a fost urmată de întîlnirea în format extins a delegaţiilor celor două state, din partea Federaţiei Ruse participînd membri ai Consiliului Federaţiei şi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale.
Şeful statului a salutat prezenţa înaltului oaspete în ţara noastră, apreciind consecvenţa şi constructivismul ce caracterizează atitudinea Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Rusiei faţă de realităţile din Republica Moldova. Vladimir Voronin s-a arătat convins că vizita în Republica Moldova a Preşedintelui Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Rusiei va contribui la extinderea şi aprofundarea colaborării bilaterale pe toate planurile. Preşedintele a remarcat existenţa unui dialog politic eficient şi fructuos între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, subliniind dezvoltarea dinamică, din ultimii doi ani, a raporturilor de cooperare moldo-rusă pe toate dimensiunile, inclusiv cea parlamentară.
Vladimir Voronin a menţionat că raporturile moldo-ruse de colaborare în domeniul comercial-economic, de asemenea, au cunoscut, în ultimul timp, un şir de schimbări pozitive de importanţă majoră.
Au fost date aprecieri înalte şi relaţiilor de colaborare moldo-ruse în domeniul socio-cultural, fiind exprimată încrederea reciprocă că Zilele scrisului şi culturii slave în Republica Moldova, ce se desfăşoară în aceste zile la Chişinău, vor imprima un nou imbold dezvoltării interacţiunii în acest domeniu.
Şeful statului a apreciat poziţia Federaţiei Ruse vizavi de problema transnistreană, care vine în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
Preşedintele a exprimat recunoştinţă autorităţilor ruse pentru asistenţa acordată ţării noastre în depăşirea consecinţelor secetei fără precedent din anul trecut.
Serghei Mironov, la rîndul său, a remarcat schimbările pozitive înregistrate în ultimul timp în dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova.
Preşedintele camerei superioare a legislativului rus a reiterat existenţa între ţările noastre a unor relaţii de cooperare foarte bune, subliniind, în particular, dialogul activ parlamentar.
De asemenea, a fost accentuată colaborarea eficientă în domeniul comercial-economic, fiind menţionată totodată existenţa unui vast potenţial nevalorificat în domeniul vizat, în special, la nivel regional. În vederea sporirii schimburilor comercial-economice moldo-ruse, Serghei Mironov a propus elaborarea unui program durabil cu privire la cooperarea economică dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă pînă în anul 2020.
Oficialul rus a reconfirmat poziţia conducerii acestei ţări în problema transnistreană, pledînd pentru identificarea unei soluţii viabile a conflictului, în baza negocierilor în formatul „5+2”. Potrivit Preşedintelui Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Rusiei, în prezent există premise bune vizînd rezolvarea conflictului, cu determinarea statutului special al regiunii transnistrene în cadrul unei Moldove unitare şi suverane. Serghei Mironov s-a pronunţat în favoarea consolidării parteneriatului dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova în toate domeniile, menţionînd că va contribui personal la aprofundarea şi dinamizarea relaţiilor de colaborare dintre cele două ţări.
Preşedintele camerei superioare a Parlamentului Federaţiei Ruse a exprimat recunoştinţă autorităţilor moldoveneşti pentru atenţia sporită acordată monumentelor istorice înălţate pe teritoriul Republicii Moldova în memoria eroilor căzuţi în Marele Război pentru Apărarea Patriei.
Serghei Mironov i-a transmis în dar Preşedintelui Republicii Moldova copiile unor documente istorice din Arhiva de Stat a Federaţiei Ruse, printre care două decrete ale Împărătesei Ecaterina a II, datate cu anul 1792, cu privire la acordarea unor terenuri vornicilor Moldovei Scarlat Sturza şi Gheorghie Balş; Manifestul din 17 februarie 1788 al Ecaterinei a II către populaţia Moldovei şi Valahiei în legătură cu războiul cu Turcia; scrisoarea din 1839 a ministrului finanţelor Rusiei adresată ministrului rus al afacerilor interne cu privire la acordarea locuitorilor oraşului Chişinău a unor privilegii întru consolidarea bunăstării lor.
2008-05-19