Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.05.2008

Moldova şi România vor examina miercuri la Bucureşti Convenţia privind micul trafic la frontieră şi problema vizelor

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Valeriu Ostalep, va efectua, miercuri, 28 mai, o vizită de lucru la Bucureşti, la invitaţia părţii române.Precum a comunicat MAEIE, Valeriu Ostalep va purta discuţii cu omologul său român, Secretarul de Stat Răduţa Matache.  În cadrul discuţiilor, vor fi abordate mai multe subiecte, inclusiv aspecte de interes reciproc în context multilateral, identificarea posibilităţilor de consolidare a cooperării între cele două Ministere de Externe, sprijinul României pentru avansarea noului cadru de cooperare între Republica Moldova şi UE, convenirea proiectelor de asistenţă pentru dezvoltare, precum şi relaţiile bilaterale între Republica Moldova şi România.  Cele două părţi vor trece în revistă rezultatele rundei de negocieri din 14-15 mai 2008, de la Bucureşti. Totodată, vor putea fi abordate aspecte referitoare la proiectul Convenţiei privind micul trafic la frontieră, abolirea regimului de vize de tranzit prin România pentru cetăţenii Republicii Moldova posesori ai vizelor Schengen şi ai permiselor de şedere legală pe teritoriul statelor membre ale UE, precum şi alte subiecte de interes comun.  Vizita domnului Valeriu Ostalep urmează va avea loc la o zi după reuniunea Consiliului de Cooperare UE – Republica Moldova, la care se va discuta posibilitatea lansării procesului de reflecţie al UE pentru elaborarea unui nou cadru de cooperare UE – Republica Moldova.De notat că săptămâna trecută, şeful diplomaţiei române, Lazăr Comănescu, a declarat că are în vedere o vizită oficială în Republica Moldova, precizând că se află în dialog cu omologul său, Andrei Stratan, în legătură cu acest subiect.La mijlocul lunii mai, o delegaţie de experţi din Republica Moldova s-a aflat la Bucureşti pentru negocieri privind regimul frontierei de stat şi a tratatului de bază dintre cele două ţări.

MAE al României a precizat atunci că nu s-a discutat şi despre acordul privind micul trafic de frontieră. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău publicase, înaintea acestei runde de negocieri, o declaraţie de presă prin care cerea Bucureştiului să includă întreg teritoriul ţării, inclusiv Transnistria, în acordul privind micul trafic de frontieră. Chişinăul mai cere României să semneze simultan Tratatul de frontieră şi Convenţia privind micul trafic de frontieră.

Ministerul de Externe de la Chişinău a insistat însă, într-un comunicat dat publicităţii. A doua zi după vizita experţilor moldoveni la Bucureşti, MAEIE a menţionat că  „în cadrul negocierilor date, delegaţia Republicii Moldova a propus adresarea către UE, împreună cu România, a unei Declaraţii comune, în care părţile ar solicita examinarea posibilităţilor de liberalizare a regimului de vize pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană”.

În cazul încheierii unui acord privind micul trafic la frontieră, locuitorii din apropierea graniţei nu vor mai avea nevoie de vize, ci vor primi un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioadă de minim un an, care le va permite să se deplaseze liber într-o zonă bine stabilită, de maxim 50 de kilometri, de la frontiera cu România.

Comisia Europeană a exclus categoric posibilitatea extinderii tratatului privind micul trafic de frontieră asupra întreg teritoriului moldovean.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus