Noul acord dintre UE şi RM ar putea include prevederi pentru o zonă de liber-schimb, precum şi pentru un aşa-numit parteneriat pentru mobilitate permiţând moldovenilor să se deplaseze mai uşor în restul Europei. Reprezentantul Comisiei Europene, Hugues Mingarelli, a spus că acest parteneriat ar putea fi lansat chiar mai devreme, dar s-a declarat mai precaut privind negocierile pentru noul acord, transmite BBC .
„Uniunea Europeană de abia a început perioada de reflecţie privind noul cadru contractual deci e prematur să spunem când va interveni adoptarea mandatului, pentru că există mai multe etape”, a spus Mingarelli.
„Este cert însă”, a continuat el, „că ritmul în care Uniunea Europeană îşi va elabora punctul de vedere privind ceea ce trebuie să facem cu Moldova pentru a merge dincolo de acordul de partneriat depinde în primul rând de hotarirea şi seriozitatea cu care autorităţile moldovene vor pregăti şi vor organiza alegerile.”
Ministrul de externe sloven Dmitri Rupel, a cărui ţară deţine preşedenţia UE, a subliniat şi el importanţa respectării standardelor internaţionale, exprimindu-şi îngrijorarea privind recentele amendamente, care au ridicat pragul electoral la 6 la sută.
De asemenea, domnul Rupel a atras atenţia asupra necesităţii de a intensifica lupta împotriva corupţiei şi asupra implementării legii telecomunicaţiilor în aşa fel încât să se asigure pluralismul mediilor de informare. Discuţiile s-au concentrat de asemenea asupra situaţiei din Transnistria. Ministrul de externe sloven a salutat măsurile de sporire a încrederii propuse de domnul Voronin, precum şi ceea ce a numit deschiderea arătată de Rusia în acest sens.