Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.05.2008Uniunea producătorilor de zahăr infirmă o eventuală majorare a preţurilor la zahăr
În legătură cu zvonurile despre o posibilă majorare bruscă a preţurilor la zahăr şi cererea excesivă a acestui produs pe piaţa autohtonă, Uniunea Producătorilor de Zahăr (UPZ) din Moldova informează opinia publică că cele două companii-operatoare pe piaţă, „Südzucker-Moldova” şi „Marr Sugar-Moldova”, satisfac în deplină măsură necesităţile consumatorilor industriali şi individuali şi că la ora actuală în republică nu există un deficit de zahăr.Într-un comunicat difuzat de Uniunea producătorilor de zahăr din Moldova se arată că, în pofida secetei din anul trecut, care a provocat o diminuare considerabilă a recoltei de sfeclă şi o reducere esenţială a volumului producţiei de zahăr, volumul total de producţie a satisfăcut practic toate necesităţile pieţei interne. Totodată, cele două întreprinderi autohtone producătoare de zahăr importă materia primă din Uniunea Europeană şi Belarus, achitând la buget toate impozitele şi taxele prevăzute de legislaţia în vigoare a Republicii Moldova. Cu toate acestea, zahărul de import se comercializează mai ieftin chiar decât cel autohton. Spre regret, din cauza secetei şi a insuficienţei de resurse materiale pe care o resimt actualmente producătorii agricoli, volumul suprafeţelor cu semănături de sfeclă de zahăr în anul curent s-a redus în comparaţie cu cel din anul trecut. Însă cantitatea suficientă de umiditate şi creşterea bună a răsadului creează premise favorabile pentru obţinerea în anul 2008 a unei recolte înalte a acestei culturi şi a unui volum suficient de producţie de zahăr, ceea ce ar acoperi pe deplin necesităţile pieţei interne a Moldovei.Sporirea cererii la zahăr are un caracter în special de sezon, fiind cauzată de coacerea căpşunilor şi demararea procesului de conservare de către consumatorii individuali. Experienţa anilor trecuţi arată că vânzătorii cu amănuntul, care activează atât pe piaţă, cât şi în magazinele mici, se folosesc de această tendinţă în propriul beneficiu, majorând în mod arbitrar adaosul comercial la zahăr, în timp ce preţul de desfacere la fabrici se modifică neesenţial. În ciuda creşterii fără precedent a preţurilor la carburanţi, substanţele de protecţie a plantelor, îngrăşăminte şi alte resurse materiale necesare pentru fabricarea zahărului, preţul acestui produs în ultimii ani practic nu a avut de suferit schimbări. Astfel, în anii 2005-2006, preţul la zahăr a fost uneori chiar mai înalt decât cel actual – cu 15-20 la sută, această situaţie fiind condiţionată în special de faptul că piaţa autohtonă de zahăr este relativ accesibilă pentru zahărul de import mai ieftin (taxele de import în Republica Moldova fiind mai reduse decât cele din România, Rusia, Ucraina şi UE), precum şi de concurenţa acerbă de pe piaţa internă. Companiile producătoare de zahăr an de an investesc mijloace de milioane în intensificarea eficacităţii producţiei de zahăr pentru menţinerea preţului de cost la zahăr la un nivel competitiv. Mijloace substanţiale sunt orientate spre intensificarea procesului de cultivare a sfeclei de zahăr şi, în pofida pierderilor suportate anul trecut, această cultură rămâne a fi una prioritară pentru cele mai importante întreprinderi de la nordul republicii. Aceste investiţii constituie o garanţie sigură a stabilităţii pe pieţa internă de zahăr şi a asigurării securităţii alimentare a Republicii Moldova.
Comentarii (0)