Liderul comunist de peste Prut nu vrea ca după alegerile din 2009 să ajungă în fruntea ţării politicienii cu simpatii proromâneşti, cum este edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă.
În cadrul emisiunii „Convorbiri cu preşedintele", difuzată de postul de televiziune de limbă rusă NIT TV, din Chişinău, Voronin a aruncat săgeţi spre Primăria Municipiului Chişinău, spunând că, "dacă după 2009 i-am pune în fruntea ţării pe politicieni de felul lui Chirtoacă... apoi, Doamne fereşte de soarta ţării!".
El i-a îndemnat pe locuitorii capitalei Republicii Moldova să organizeze un referendum ca "să-l revoce pe Dorin Chirtoacă (Partidul Liberal) din funcţia de primar".
" Eu, în calitate de chişnăuean, am să merg la urne şi am să votez ca primarul capitalei să fie revocat din funcţie", a spus Voronin referindu-se la eventualitatea unui referendum pe tema încrederii în primarul general al Chişinăului.
Poliţia, retrasă de la primărie
Postul de poliţie de la intrarea în primărie a fost desfiinţat fără o explicaţie pertinentă. Pentru moment, paza instituţiei este asigurată de câţiva angajaţi ai acesteia, relatează BBC România. "Este clar că ordinul vine de sus", a declarat Mihai Ghimpu, preşedintele Consiliului Municipal Chişinău, adăugând că problema va fi rezolvată prin încheierea unui alt contract. Adjunctul comisarului general al poliţiei capitalei a declarat doar că "nu le ajung poliţiştii pentru patrulare prin oraş", în timp ce paza primăriei era asigurată de doi poliţişti, potrivit lui Ghimpu.
Iurie Roşca, lăudat
Laudele aduse de Voronin, în limba rusă, la aceeaşi emisiune, preşedintelui Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD), Iurie Roşca, i-a surprins pe mulţi dintre votanţii acestei formaţiuni, a cărei deviză până nu demult a fost unirea Moldovei cu România. "Partidele serioase care trebuie votate în 2009 sunt: Partidul Comunist - la stânga - Partidul Democrat al lui Dumitru Diacov - la centru, iar PPCD - la dreapta eşichierului politic", a îndemnat electorii Voronin.
România, atacată din nou
Şeful statului moldovean a recunoscut că s-a plâns de România, într-o scrisoare pe care a adresat-o tuturor preşedinţilor din statele membre ale UE.
În ceea ce priveşte Tratatul de frontieră cu România, preşedintele moldovean a acuzat România că "nu vrea să semneze, deşi a făcut acest lucru cu toţi vecinii". "Când vine vorba de Moldova, ni se spune că a trecut moda tratatelor, că nu mai este strict necesar", a deplâns Voronin lipsa unui tratat de frontieră moldo-român, adăugând că i-a făcut o ofertă preşedintelui Traian Băsescu ca în document să nu figureze limba moldovenească, ci să fie scris "limba de stat", dar şeful statului român a refuzat această formulare.
Voronin, pe final de mandat
Anul viitor, liderul comuniştilor moldoveni nu va mai avea dreptul să candideze pentru funcţia supremă în stat. Conştient că numărul simpatizanţilor partidelor proromâneşti în Republica Moldova a crescut simţitor după aderarea României la UE, în detrimentul Partidului Comunist, Voronin încearcă prin toate mijloacele să pună beţe-n roate acestor formaţiuni.
Chirtoacă, inamicul public nr. 1
Anul trecut în vară, a fost considerată o adevărată surpriză victoria candidatului Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, în alegerile locale. La doar 28 de ani, el câştiga Primăria Chişinăului, cu 61 la sută din voturi, în faţa comunistului Veaceslav Iordan, care a obţinut doar 38 la sută din voturi. De când a fost instalat în funcţie, a avut parte numai de şicane din partea guvernanţilor comunişti.
Sursa: Adevarul
Viorica Marin