Potrivit Serviciul de presă al ANRCETI, în primul trimestru al anului curent, cifra de afaceri a furnizorilor serviciilor transport date şi acces la Internet a sporit cu 32,7% şi a însumat 71,4 mil. lei. După cifra de afaceri, poziţia de lider pe acest segment de piaţă a fost menţinută de SA “MOLDTELECOM”, cu o cotă de piaţă de 62%. Locurile doi şi trei au fost împărţite de companiile “Starnet” şi “Telemedia Group”, care deţin cote de piaţă de 11% şi, respectiv, 9%. Ceilalţi operatori de pe acest segment de piaţă deţin împreună o cotă de 18%.
Numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe (cu o viteză mai mare de 128 Kbps) a crescut, în primul trimestru al anului curent, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, mai bine de două ori şi a atins cifra de 56,6 mii. La 1 aprilie 2007 numărul acestora era de 24,8 mii, iar la 1 ianuarie 2008 – de 47,2 mii, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).
În aceeaşi perioadă, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet prin dial - up la puncte fixe (linie telefonică obişnuită) s-a redus cu 12,2%: de la 63,9 mii, în trimestrul I 2007, la 56,1 mii, în acelaşi trimestru al anului 2008. Este pentru prima dată în scurta istorie a comunicaţiilor electronice moldoveneşti când numărul abonaţilor la Internet – ul în bandă largă l-a depăşit pe cel al abonaţilor la Internet prin dial–up. Specialiştii Agenţiei explică această tendinţă prin lansarea unor noi oferte atractive de către furnizorii de servicii de acces la Internet în bandă largă şi migrarea clienţilor dial - up la Internet - ul de mare viteză.
Cel mai mare număr de utilizatori ai serviciilor în bandă largă - 79,4% - au fost conectaţi la Internet prin tehnologiile xDSL (Digital Subscriber Line). 10,9 % - prin reţelele de tip FTTB/LAN (fibră optică adusă până la locaţia abonatului), 9,3% – prin cablu TV şi 0,3% - prin radioacces. Ponderea semnificativă a abonaţilor la serviciile de Internet prin tehnologiile xDSL se explică prin simplitatea şi operativitatea conectării la Internet prin liniile telefonice existente şi prin costurile mici ce le implică desfăşurarea reţelelor de tip xDSL.
Conform datelor statistice prezentate Agenţiei de către operatori, rata de penetrare a conexiunilor de acces la Internet la puncte fixe, raportată la o sută de locuitori, a constituit 3,29%, iar rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet în bandă largă - 1,65%.
În perioada de raport, numărul conexiunilor Internet la puncte mobile, efectuate în baza tehnologiilor GPRS/EDGE , CDMA 2000 1x şi EV-DO, a crescut, faţă de primul trimestru al anului 2007, cu 77,7% şi a atins cifra de 752,2 mii. Rata de penetrare a acestora a constituit circa 22%.