Printr-o directivă din 2 iunie curent Uniunea Europeană a interzis importul de miere din Moldova, deoarece aceast produse nu corespunde normelor de calitate europene.
În Directiva UE se arată că mierea din Moldova conţine reziduuri de antibiotice provenite în urma unor tratamente aplicate albinelor.
Precum a declarat petru BBC, Vsevolod Stamati, şeful Direcţiei Sanitar-veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii, explică prezenţa antibioticelor în miere printr-un nefericit concurs al de circumstanţe - seceta extremă din anul 2007 combinată cu o tradiţie depăşită de a trata medical insectele.
Astfel, exporturile de miere către UE au fost oprite, punând întregul domeniu într-o situaţie extrem de dificilă: piaţa Republicii Moldova nu poate consuma mai mult de o treime din mierea produsă, restul fiind destinat, tradiţional, exportului.
Andrei Zăgăreanu, preşedintele Asocciaţiei Apicultorilor confirmă faptul că, în majoritatea lor, apicultorii moldoveni continuă să folosească preparatele antibiotice pentru a trata albinele. Medicamentele biologice nu sunt populare în Republica Moldova, plus că şi sunt mai scumpe.
Interdicţia de a exporta mierea spre UE ar trebui să schimbe radical atitudinea apicultorilor moldoveni, spune Andrei Zăgăreanu. „Dacă pe timpuri se recomanda tratarea albinelor cu orice preţ în orice moment, acum recomandăm absolut tuturor apicultorilor să trateze albinele în afara culesului principal. În sezonul activ se exclud orice chimicale sau produse sintetice", spune Andrei Zăgăreanu.
Consumul de miere în Moldova constituie 40 de grame anual pe cap de locuitor, pe când în ţările din UE – 600 g, iar în ţări ca Austria şi Germania – 2 kg. Moldova produce în medie 2,5 mii tone de miere anual de la 100 mii de familii de albine, pe când capacitatea de producţie constituie 13 mii tone anual (de la 600-700 mii de familii). În prezent În Moldova sunt înregistraţi 15 mii de apicultori, dintre care 3 mii – profesionişti şi 28 de asociaţii teritoriale ale apicultorilor.