Primarul general de Chişinău, vicepreşedintele Partiului Liberal Dorin Chirtoacă a declarat miercuri că va participa la alegerile parlamentare din 2009 pentru a-şi susţine colegii de partid, dar va rămâne la Primaria Chişinău până la sfârşitul mandatului. „Mă voi implica în această luptă la nivel republican pentru a aduce schimbarea în Republica Moldova până la capăt, iar după alegeri voi lucra la Primaria Chişinău în cooperare strânsă cu colegii din Parlament şi Guvern, pentru a putea rezolva într-o altă manieră problemele la nivelul întregii republici şi a ne apropia în mod sigur şi cert şi ireversibil de UE, pentru a putea vorbi despre un statut de stat asociat la UE pentru Republica Moldova şi de perspectivele acestui stat”, a spus edilul liberal.
Solicitat să comenteze criza din Consiliul Municipal Chişinău, Dorin Chirtoacă a spus că situaţia s-a creat din cauza poziţiei principiale a partidelor democratice, printre care şi PL condus de Mihai Ghimpu, care pe parcursul unui an de zile au promovat proiecte în interesele cetaţenilor, ci nu a anumitor grupări. „La baza actului din 6 iunie 2008 au stat interesele de grup. Vom sta de veghe ca asemenea abordări să nu fie promovate în Chişinău. Dacă această majoritate va continua acţiunile sale, atunci va trebui să-şi asume consecinţele pentru gestionarea incorectă a banilor publici”, a declarat primarul.
Solicitat să comenteze zvonurile despre intenţia autorităţilor centrale de a-l înlătura de la conducerea Primăriei Chişinăului, Dorin Chirtoacă a spus că nu are timp să reacţioneze la fiecare ameninţare sau presiune. „O singură persoană nu poate decide dacă primarul trebuie să fie demis sau nu, chiar dacă acea persoană este şeful statului sau alt funcţionar. O asemenea decizie aparţine cetăţenilor”, a declarat Chirtoacă.
Dorin Chirtoacă a chemat alegătorii să dea dovadă de răbdare, dârzenie şi curaj în atingerea principalului scop -de integrare europeană şi de alăturare la familia ţărilor europene.
Întrebat cum vede colaborarea sa cu noul primar independent al Bucureştiului, Dorin Chirtoacă a declarat că există o serie de lucruri convenite cu administraţia Bucureştiului înainte de alegeri. "Acum, după ce administraţia a fost schimbată urmează să vedem în ce măsură noua administraţie a capitalei României va continua proiectele începute între Chişinău şi Bucureşti anterior. Eu sper că culoarea politică nu va reprezenta un impediment în acest sens şi calitatea de independent al primarului Sorin Oprescu să ajute la continuarea acestor proiecte", a spus liberalul Dorin Chirtoacă.
La un an de la preluarea mandatului, primarul Chirtoacă a ţinut o conferinţă de presă în grădina publică Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului, conferinţă de presă la care au putut asista toţi trecătorii. După ce jurnaliştii şi-au epuizat întrebările, şi cetăţenii de rând au putut adresa întrebari primarului, iar răspunsurile au fost de mai multe ori primite cu aplauze de mulţimea adunată. Acest gen de prezentare publică a raportului de activitate a fost o premieră pentru Republica Moldova.
Dorin Chirtoacă, în vârstă de 29 de ani, a câştigat la alegerile locale din 2007 funcţia de primar pentru care a intrat în competiţie cu Vasile Ursu, candidatul comuniştilor. La alegerile locale din 2007 Partidul Comuniştilor a pierdut majoritatea în peste 20 de consilii locale din cele 35 de unităţi administrative câte există în Republica Moldova.
Primarul liberal de Chişinău Dorin Chirtoacă a spus că a realizat o bună parte din programul primului an de mandat, dar că ar fi reuşit cu mult mai multe, dacă nu ar fi preluat o Primarie plină de datorii şi nu ar fi fost obstrucţionat de autorităţile centrale comuniste.
"Am preluat de la fosta administraţie comunistă o Primărie cu 500 de milioane lei datorie (aproximativ 50 de milioane dolari), ceea ce constituie o treime din bugetul anual al municipiului Chişinău. Şi, în situaţia în care am fost nevoiţi să corectăm mai multe lucruri făcute prost şi în condiţiile unui buget auster, de cel puţin două ori mai mic decât necesarul calculat al municipalităţii, am reuşit nu doar să stingem aceste datorii, dar şi să pornim o serie de proiecte noi extrem de necesare Chişinăului", a declarat primarul Dorin Chirtoacă.
Printre lucrurile pe care primarul Chirtoacă şi-a propus să le realizeze pe viitor sunt reabilitarea drumurilor din Chişinău, amenajarea de noi locuri de joacă pentru copii, finalizarea mai multor proiecte începute de administraţia anterioară dar care nu aveau prevăzute fonduri pentru finalizarea lor, printre care şi amenajarea celui mai mare lac din Chişinău, secat la ordinul fostului primar Vasile Ursu.
Esenţială pentru Chişinău este şi reconstrucţia staţiei de epurare a apelor uzate – proiect ce va fi susţinut în faza pilot cu tehnologii, dar şi financiar de către întreprinderea Apă-Canal Piteşti. Dorin Chirtoacă a menţionat că finalizarea reconstrucţiei staţiei de epurare a apelor reziduale din municipiul Chişinău va constitui o prioritate a autorităţilor municipale în anii 2008-2009. Potrivit unor soluţii propuse de întepridnerea Apă Canal din municipul Piteşti, România, costul lucrărilor de reconstrucţie constituie 1,5-2 mil. euro. Chirtoacă a menţionat că este vorba despre nişte soluţii pe care partenerii români le-au implementat cu succes la Piteşti, unde există o staţie de purare identică cu cea de la Chişinău, dar care o capactate de 4 ori mai mică. Proiectul-pilot care va fi implementat la Chişinău va fi finanţat în totalitate de către municipalitatea din Piteşti în parteneriat cu un investitor prvat. Costul proiectului-pilot este de 100 mii euro şi prevede identificarea soluţiei optime pentru deschidratarea nămolului în termen de 6 luni şi concesionarea serviciului de apă şi canalizare. În general, potrivit lui Chirtoacă, lichidarea mirosului neplăcut de la staţia de epurare se preconizează a fi eliminat în termen de un an. Primarul general a menţionat că va solicita Consiliului Municipal Chişinău să aloce până la 2 mil. euro (aproximativ 33 mil. lei) pentru reconstrucţia staţiei de epurare. El a spus că până acum, asemenea sume au fost alocate altor servicii până acum, iar dacă ar fi să comparăm cu sumele alocate SA „Termocom” pentru sezonul de încălzire 2007-2008 (circa 300 mil. lei), atunci observăm se se poate şi mai mult. Chirtoacă a spus că municipalitatea îşi va asuma în totalitate responsabilitatea pentru realizarea acestui proiect şi că va încerca să-l finanţeze cu forţe proprii, iar în cazul în care vor fi identificaţi parteneri de cofinanţare, aceştia vor fi bineveniţi.
De asemenea, primarul a anunţat că până la 1 iulie curent autorităţile municipale din Chişinău vor anunţa un concurs investiţional pentru reconstrucţia parcului Valea Morilor. Costurile estimative ale lucrărilor de scoatere a nămolului şi de aducere a lacului într-o stare funcţională constituie 47 mil. lei, iar cu lucrăile de amenajare costul reconstrucţiei lacului ar putea depăşi 100 mil. lei. „Sperăm că prin cest concurs investiţoinal cei care vor dori să ducă până la capăt acste lucrări să fie dispuşi să investească această sumă de bani în reconstrucţia lacului, după care să se gândească în paralel la un proiect de amenajare cu caracter economic, care să le permită recuperarea acestor investiţii şi obţinerea unui profit”, a declarat Chirtoacă. El a menţionat că aceste lucrări ar putea dura cel puţin un an.