Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.06.2008

Ziua: Parlamentul de la Tiraspol: "UE va asigura o autonomie puternica Transnistriei"

Mediatorii implicati in negocierile pe tema conflictului transnistrean nu vor permite ca interesele niciuneia dintre parti sa fie afectate, a declarat miercuri Kalman Mizsei, reprezentantul UE in Republica Moldova, in cadrul unei intalniri cu parlamentari de la Tiraspol, relateaza Interfax.

"Reprezentantul UE in Republica Moldova a spus ca mediatorii implicati in negocieri vor asigura ceea ce el a numit o autonomie puternica si solida cu garantii legale internationale adecvate", a precizat un reprezentant al parlamentului-fantoma transnistrean. UE este pregatita sa ofere servicii de expertiza si consiliere, precum si fonduri pentru procesul de apropiere, a adaugat Kalman Mizsei, potrivit surselor amintite.

Mizsei nu a refuzat ideea cum ca rolul activ din prezent al autoritatilor moldovene in rezolvarea dosarului transnistrean este parte a unei campanii electorale. Autoritatie moldovene incearca intr-adevar sa rezolve un conflict inghetat de 16 ani, a conchis trimisul UE. In 2007, reprezentantul special al UE in R. Moldova, ungurul Kalman Mizsei, promitea ajutor umanitar pentru Transnistria din partea organizatiilor internationale.

Scenarii privind viitorul Transnistriei

Pe fondul acestor negocieri, presa rusa formuleaza o serie de scenarii vizavi de viitorul autoproclamatei republici. Tentativa de a crea euroregiunea "Nistru", sub egida Uniunii Europene (UE) si cu participarea Republicii Moldova, Transnistriei si Ucrainei, ar putea duce la (re)integrarea economica si politica treptata a Transnistriei cu Republica Moldova si la iesirea in timp a regiunii transnistrene din sfera de influenta a Moscovei, apreciaza joi editia din Moldova a publicatiei rusesti Komsomolskaia Pravda, citata de Rompres.

La intalnirea din 14 iunie de la Odesa, intre ministrul ucrainean de Externe Vladimir Ograzko si liderul transnistrean Igor Smirnov, principala tema a discutiilor a fost crearea respectivei euroregiuni. Unii experti de la Moscova si Tiraspol considera ca incercarea de a crea euroregiunea "Nistru" nu reprezinta decat o tentativa de a submina pozitia Rusiei in Transnistria si de a atrage treptat regiunea din stanga Nistrului in sfera de influenta a UE. Totodata, integrarea economica a celor doua maluri ale Nistrului, cu ajutorul acestei euroregiuni care se va bucura de finantare de la Bruxelles, va duce inevitabil la integrarea politica a Transnistriei cu Republica Moldova, considera acelasi ziar.

Prin crearea euroregiunii "Nistru", Bruxelles-ul va avea in maini un mecanism important pentru rezolvarea diferendului transnistrean. Dincolo de lozincile banale cu privire la cooperarea economica si sociala pe plan regional se ascunde tentativa de a diminua rolul Rusiei in ceea ce priveste reglementarea conflictului de pe Nistru, apreciaza publicatia mentionata.

Fara indoiala, Tiraspolul isi da bine seama care este adevarata menirea a euroregiunii si ca aparitia unei asemenea structuri nu poate insemna decat o lovitura data independentei sale, apreciaza Komsomolskaia Pravda, indicand ca de vreme ce Moscova a afirmat clar ca nu va recunoaste autoproclamata independenta a Transnistriei, Tiraspolul este in drept sa-si faca propria politica.

Rusia vrea sa tina Chisinaul departe de NATO

Conform unor informatii provenind de la Kremlin, aceasta pozitie a Rusiei este determinata de incercarea de a mentine Republica Moldova cat mai departe de NATO. In acest context au aparut o serie de speculatii potrivit carora Moscova si Chisinaul sunt gata sa faca "un targ strategic": Rusia nu recunoaste independenta Transnistriei, in schimb Republica Moldova isi reconfirma in Constitutie statutul de tara neutra.

In incercarea de a contracara aceasta tendinta, Kremlinul l-a trimis miercuri pe secretarul adjunct al Consiliului Securitatii Rusiei, Iuri Zubakov, mai intai la Tiraspol si apoi la Chisinau. Dupa convorbirile cu administratia transnistreana, Zubakov a anuntat ca pana la sfarsitul acestui an va avea loc o intrevedere la Kremlin intre presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, si liderul Transnistriei, Igor Smirnov, in problema rezolvarii diferendului de pe malul stang al Nistrului. S-ar putea ca o propunere similara sa i se faca joi si presedintelui moldovean Vladimir Voronin.

Scenariul semnarii unui acord de reconciliere intre Chisinau si Tiraspol la Kremlin a fost vehiculat in mai multe randuri inca de pe vremea presedintiei lui Vladimir Putin, in prezent prim-ministru al Rusiei. Obstacolul principal in calea semnarii unui astfel de acord il constituie insa statutul Transnistriei. Tiraspolul insista asupra constituirii unei confederatii, in timp ce Chisinaul este de acord doar cu o autonomie extinsa, cu unele atribute specifice unui stat.

La intalnirea din 14 iunie cu ministrul ucrainean de externe la Odesa, Igor Smirnov ar fi acceptat sa reia procesul de negocieri in problema transnsitreana in formatul deja consacrat si anume "cinci plus doi" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE si SUA, in calitate de observatori).

Sursa: Ziua

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus