Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a declarat într-un interviu pentru publicaţia austriacă "Der Standard" că NATO poate funcţiona la fel de bine şi fără ţara sa, dar că speră la o integrare în structurile europene şi la o relaţie mai bună cu Rusia.
Liderul de la Chişinău consideră că ţării sale i se potriveşte foarte bine statutul de neutralitate, mai ales în legătură cu problema transnistreană. "Statutul de neutralitate al Republicii Moldova este stabilit prin Constituţie. În afara unor politicieni din opoziţie, care speculează pe această temă pentru a-şi asigura o cotă mai mare de popularitate, nu este nimeni pregătit să pună la îndoială neutralitatea. În ceea ce priveşte situaţia geopolitică în care se află Republica Moldova, toată lumea înţelege că nouă ni se potriveşte foarte bine acest statut de neutralitate, mai ales în legătură cu problema transnistreană", a declarat Voronin în interviul pentru ziarul austriac "Der Standard" .
"Suntem un stat mic, cu patru milioane de locuitori şi numai doi vecini - România şi Ucraina. Ar fi o eroare să credem că putem influenţa geopolitica Europei sau a lumii. Este mai bine să ne folosim de avantajele neutralităţii", a completat liderul de la Chişinău.
Voronin a subliniat că Republica Moldova nu se autoizolează: "Suntem membri ONU, facem parte din importante structuri ale UE, din organizaţii regionale precum Consiliul Cooperării Sud-Est Europene (SEECP), a cărui preşedinţie o deţinem momentan. Republica Molodva este astfel prezentă şi asigurată".
Întrebat unde se află Moldova pe drumul integrării europene, Voronin a adus aminte de faptul că Parlamentul s-a pronunţat în 2005 în unanimitate pentru integrarea Moldovei, care este văzută ca fiind cel mai important obiectiv strategic al ţării. "Sperăm ca până la sfărşitul anului să trecem la o etapă superioară în negocierile noastre cu UE în vederea integrării", a afirmat preşedintele R. Moldova în Der Standard.
În ceea ce priveşte NATO, Voronin neagă faptul că Moldova ar avea cea mai mică intenţie de a se alătura acestei structuri. "Nu cred că aderarea noastră la NATO ar face această organizaţie vizibil mai eficientă. NATO poate să funcţioneze la fel de bine şi fără Republica Moldova", argumentează liderul de la Chişinău.
Voronin s-a arătat optimist în privinţa rezolvării conflictului transnistrean. "În ultima vreme s-au reactivat discuţiile cu Transnistria. Ne-am întâlnit cu liderul regimului separatist, Igor Smirnov, şi am discutat diferite posibilităţi de negociere într-un cadru cinci plus doi (R. Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina şi ca observatori SUA şi UE)", a explicat preşedintele Voronin reamintind în context de legea care garantează statutul autonom al Transnistriei. "Toţi cei implicaţi, mai ales Chişinăul, ştiu că foarte multe depind de Rusia şi de rolul său. De aceea, suntem foarte mulţumiţi de faptul că Duma de stat a Rusiei tratează separat problema Transnistriei de cea a Osetiei de Nord şi a Abhaziei, luând decizia ca rezolvarea problemei transnistrene să aibă loc respectând integritatea teritorială a Republicii Moldova", a subliniat Voronin.
Preşedintele moldovean spune că nu se aşteaptă la o schimbare a acestei politici a Rusiei, după preluarea puterii de către Medvedev. "Din contră, mă aştept la îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia, pentru că Moldova face parte din CSI (Comunitatea Statelor Independente), iar una dintre priorităţile de politică externă ale lui Medvedev este relaţia cu statele CSI", a conchis Vladimir Voronin.