Un deputat comunist apropiat presedintelui Vladimir Voronin reclama statul roman la Consiliul Europei pentru neinregistrarea "Comunitatii Moldovenilor din Romania"
Regimul de la Chisinau acuza Bucurestiul de discriminarea etnicilor "moldoveni" din Romania, urmarind deteriorarea iremediabila a relatiilor moldo-romane cu cateva zile inaintea vizitei la Chisinau a ministrului roman de Externe, Lazar Comanescu.
Liderul Uniunii Tineretului Comunist din Moldova, Grigore Petrenco, deputat in Legislativul de la Chisinau si membru al delegatiei Republicii Moldova la APCE, a adresat o interpelare scrisa Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, cerand acestui for sa previna incalcarea dreptului la identitate nationala al etnicilor moldoveni din Romania. "In ce masura actiunile autoritatilor romane sunt conforme cu standardele Consiliului Europei, si ce masuri intentioneaza sa ia Comitetul de Ministri pentru a preveni si stopa violarea drepturilor moldvenilor la identitate nationala in Romania?" se specifica in documentul remis de deputatul moldovean. Grigore Petrenco acuza justitia romana ca refuza sa inregistreze Comunitatea Moldovenilor din Romania-Originari din Republica Moldova (CMR-ORM), entitate ce isi propune "sa reprezinte si sa apere drepturile drepturile fundamentale ale cetatenilor Republicii Moldova, rezidenti in Romania". Conform documentului inaintat de oficialul comunist, justitia romana a interzis asociatia pe baza "non existentei natiunii moldovenesti separata de natiunea romana, precum si caracterului national al statului roman, in pofida existentei in Romania a unui numar considerabil de minoritati nationale precum cea maghiara, bulgara si rroma". "Actiunile autoritatilor romane pot fi calificate ca avand un caracter politic, incalcand drepturile persoanelor care se identifica ca apartinand natiunii moldovenesti (dreptul de asociere, libertaea de expresie, libertatea de constiinta si identitate)" a adauga Petrenco. "Masurile luate de catre autoritatile romane pentru a impune identitatea unor persoane, precum si nerecunoasterea identitatii persoanelor care se autoidentifica drept moldoveni, atat in Romania, cat si in afara granitelor sale, sunt inacceptabile (moldovenii nu sunt prezenti nici pe lista oficiala a minoritatilor din Romania)", subliniaza deputatul comunist, un apropiat al presedintelui Voronin.
Vizita asteptata
Demersurile liderului comsomolist vin pe fondul apropiatei vizite oficiale la Chisinau a ministrului roman de Externe, Lazar Comanescu, programata pentru 7 iulie, la invitatia omologului sau din Republica Moldova, Andrei Stratan. Aceasta este prima vizita a unui oficial de nivel inalt din Romania in Republica Moldova dupa cea intreprinsa in iunie 2007 de catre premierul Calin Popescu-Tariceanu, care nu a reusit sa detensioneze relatiile moldo-romane. Principalele pretentii ale regimului Voronin sunt semnarea de catre cele doua state ale Tratatului de baza privind relatiile moldo-romane si Tratatul de frontiera si recunoasterea formala a limbii si etniei moldovenesti. Saptamana trecuta, seful Comisiei pentru Politica Externa din Senatul Romaniei, Mircea Geoana, a fost nevoit sa-si anuleze vizita programata oficial la Chisinau intre 22 si 24, dupa ce oficialitatile inalte cu care urma sa se intalneasca, inclusiv presedintele Vladimir Voronin, au renuntat la intrevederi.
Sursa: Ziua
Mihai ISAC