Federaţia Rusă reprezintă unul din partenerii noştri cei mai importanţi, iar relaţiile Republicii Moldova cu această ţară au un caracter strategic şi prietenesc, a afirmat Marian LUPU, Preşedintele Legislativului RM, în cuvântul de salut adresat participanţilor la cea de-a treia şedinţă comună a Comisiei interparlamentare de cooperare între Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Federală a Federaţiei Ruse.
În plan economic, Federaţia Rusă tradiţional este principalul furnizor de resurse energetice în Moldova, precum şi reprezintă una dintre cele mai mari pieţe de desfacere a mărfurilor moldoveneşti şi un important partener comercial-economic al ţării noastre, a mai subliniat Marian LUPU. Referindu-se la investiţiile ruseşti în economia Republicii Moldova, spicherul a menţionat că Legislativul va sprijini procesul de atragere a investiţiilor, precum şi cooperarea regională dintre cele două state.
Marian LUPU a apreciat faptul că relaţiile bilaterale moldo-ruse au devenit mai constructive după multiplele întrevederi dintre oficialii celor două state, fiind menţionate în mod special întâlnirile recente ale şefilor de stat şi premierilor din Republica Moldova şi Federaţia Rusă. În acest context, a fost reiterată importanţa organizării vizitei recente la Chişinău a Preşedintelui Consiliului Federaţiei Serghei MIRONOV, precum şi preconizata vizită în Republica Moldova a spicherului Dumei de Stat Boris GRÂZLOV, acţiune planificată pentru toamna curentă.
Spicherul moldovean a accentuat, de asemenea, faptul că desfăşurarea şedinţei interparlamentare moldo-ruse oferă o oportunitate deosebită de a complementa prin acţiuni pe dimensiunea parlamentară consolidarea relaţiilor moldo-ruse în ansamblu.
Tratativele în problema transnistreană nu vor avea rezultate pozitive fără o abordare bine chibzuită, eficientă şi constructivă, a precizat în altă ordine de idei Preşedintele Parlamentului. Potrivit spicherului, Republica Moldova mizează pe susţinerea legislatorilor ruşi a poziţiei oficiale a Federaţiei Ruse privind asigurarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova prin identificarea unei soluţii viabile a conflictului transnistrean.
Eugenia OSTAPCIUC, copreşedinte din partea Moldovei a Comisiei interparlamentare, a accentuat că în perioada de după ultima şedinţă a Comisiei din octombrie 2007 s-au înregistrat progrese substanţiale în dezvoltarea relaţiilor comercial-economice dintre cele două ţări. Astfel, în anul 2007 nivelul schimbului de mărfuri a depăşit cifra de 730 mln dolari SUA, ceea ce constituie o jumătate din întregul volum al raporturilor comerciale externe ale ţării noastre.
Eforturile Comisiei interparlamentare, precum şi ale Parlamentelor Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, au o influenţă tot mai mare asupra stării de lucruri în statele noastre şi asupra relaţiilor noastre bilaterale, a estimat, la rândul său, Alexandr MOSCALEŢ, copreşedinte al Comisiei din partea Federaţiei Ruse. Oficialul rus şi-a exprimat convingerea că actuala şedinţă a Comisiei interparlamentare va contribui la dezvoltarea cooperării regionale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, la reglementarea cadrului legal al proceselor migraţionale în cele două state, etc.
30 iunie 2008