Un grup de 44 de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei denunţă ingerinţa politicului în treburile interne ale bisericii şi cer demisia de onoare a mitropolitului Petru Păduraru, arhiepiscop al Chişinăului, mitropolit al Basarabiei şi Eparh al Plaiurilor.
Protoiereul Petru Buburuz, parohul bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, a declarat marţi într-o conferinţă de presă că tensiunile din sânul Mitropoliei Basarabiei, aflate sub jurisdicţia Patriarhiei Române, au început încă în anul 2002, imediat după înregistrarea Mitropoliei în urma unui proces câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Încă de pe atunci o parte din preoţii Mitropoliei Basarabiei au scris un memoriu în care solicitau transparenţă în desemnarea persoanelor din conducerea Mitropoliei şi mai cereau ca deputatul Vlad Cubreacov, care este consilierul mitropolitului Petru Păduraru, să nu se amestice în treburile bisericeşti. "Vlad Cubreacov influenţa foarte mult şi uneori negativ treburile din Mitropolie. Aşteptăm şi o reacţie de la Patriarhia Română, care e la curent cu starea de lucruri din interiorul Mitropoliei Basarabiei", a spus protoiereul Petru Buburuz. Vlad Cubreacov este preşedinte al grupului parlamentar al Partidului Popular Creştin Democrat, care, din 2005, votând pentru realegerea în funcţie a preşedintelui Voronin, s-a declarat în opoziţie "constructivă" cu Partidul Comuniştilor, aflat la guvernare, şi a promovat împreună cu acesta mai multe legi importante. Cubreacov a pledat cauza Mitropoliei Basarabiei în cadrul procesului de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, intentat ca urmare a refuzului Republicii Moldova de a reactiva Mitropolia Basarabiei. Petru Buburuz spune că mitropolitul Petru Păduraru nu adoptă nicun fel de decizii fără avizul consilierului său Vlad Cubreacov, care a devenit practic sigura persoană cu drept de decizie în Mitropolie.
Protoiereul Petru Buburuz este unul din "părinţii" spirituali ai mişcării de renaştere naţională de la sfârşitul anilor '80 din Republicii Moldova, care a stat şi la temelia reactivării Mitropoliei Basarabiei.
Preoţii care au convocat conferinţa de presă de marţi susţin că "Înalt Prea Sfinţitului Petru nu-şi îndeplineşte cuviincios funcţia de mitropolit şi că în decursul anilor el însuşi a declarat, nu o dată, că îşi recunoaşte incapacitatea sa de a conduce şi că se va retrage la o mănăstire". De asemenea, duhovnicii susţin că în cadrul Mitropoliei Basarabiei au loc şedinţe secrete la care sunt împărţite funcţiile.
"Am solicitat o adunare generală a preoţilor la care să fie discutate problemele apărute în Mitropolie. Am sperat la un dialog constructiv şi înţelegător cu mitropolitul Petru, dar dialogul este evitat şi se încearcă în continuare dezbinarea preoţimii, lucru anormal în viaţa Bisericii", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă proteiereul Anatolie Gonciar. Acesta a mai adăugat că în cadrul Mitropoliei nu există transparenţă şi conlucrare, iar principiile sobornicităţii şi ale colegialităţii sunt încălcate.
Preoţimea mai susţine că nu doreşte introducerea luptei politice în Mitropolie, ci scoaterea instituţiei de sub influenţa oricărui partid politic. "Biserica e mai sus de politică şi ideologii, în ea trebuie să domnească ordinea, adevărul şi dreptatea", se arată în declaraţia de presă a celor 44 de semnatari.
Zilele trecute Mitropolia Basarabiei a dat publicităţii un comunicat în care se spune că "Mitropolitul Basarabiei este deschis pentru un dialog părintesc, civilizat şi constructiv şi susţine orice sugestie referitoare la îmbunătăţirea vieţii ecleziastice şi dinamizarea activităţii misionare a Mitropoliei, dar respinge categoric presiunea şi mitingul ca formă de discuţie, atitudine dezonorantă şi descalificantă pentru nişte slujitori ai Domnului". Referindu-se la conţinutul acestui comunicat, preoţii susţin că nu sunt decât vorbe goale, iar în cadrul Mitropoliei este prelungită "aceeaşi dictatură clericală". În aceste condiţii, clericii spun că sunt nevoiţi să ceară demisia mitropolitului Petru. "Prea Sfinţitul nu are putinţă de a conduce, e slab de fire şi se lasă uşor influenţat", a declarat marţi protoiereul Petru Buburuz.
Conducerea Mitropoliei Basarabiei susţine că aceste atacuri vin din partea unor structuri ecleziastice şi forţe politice ca urmare a recunoaşterii de către Patriarhia Română a episcopiilor istorice reactivate de Mitropolie. Întrebat, într-un interviu publicat în Timpul, care va fi soarta celor trei episcopii reactivate, protoiereul Buburuz a declarat că eparhiile au fost "reînfiinţate doar din voinţa dlui V. Cubreacov". "De ce nu am fost consultaţi? Trebuie să le reactivăm, dar fără declaraţii triumfaliste. Bine, le-am înregistrat, ce facem ca acestea să lucreze? Avem sedii, oameni? Dar să declari că ai trei episcopii, patru seminarii care nu funcţionează, nu este cel puţin ciudat? Vrem ca lucrurile să revină la normal, să fie respectate canoanele Sfintei Biserici, în activitatea Mitropoliei Basarabiei să primeze Statutul, iar relaţiile dintre cler, credincioşi şi conducerea eparhială să fie bazate pe dreptate, adevăr şi transparenţă", a spus Petru Buburuz.
Sursa: NewsIn
Lina Grau