Curtea Supremă de Justiţie de la Chişinău a decis că hotărârea Consiliului Coordonator al Audiovizualului prin care postului românesc de televiziune TVR 1 i s-a ridicat dreptul de emisie pe teritoriul Republicii Moldova este legală. Reprezentantul TVR în instanţă a calificat această decizie drept una influenţată politic, transmite BBC .
Reprezentanta Societăţii Române de Televiziune în proces, avocata Janeta Hanganu, a declarat că instituţia pe care o reprezintă va ataca decizia Curţii Supreme de Justiţie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ea a calificat decizia respectivă drept una emisă sub presiune politică.
„Această concluzie o tragem din felul în care s-a desfăşurat procesul atât în faţa Curţii de Apel Chişinău, cât şi în faţa Curţii Supreme de Justiţie", a spus doamna Hanganu.
"Reamintesc că în 14 februarie a.c. Curtea de Apel Chişinău a acceptat iniţial cererea noastră de a suspenda decizia CCA prin care se interzicea retransmiterea TVR1."
"Peste trei zile însă CSJ a anulat această hotărâre a Curţii de Apel, ceea ce a arătat imediat că această cauză nu este una obişnuită, deoarece niciodată un recurs nu se examinează în trei zile. Aşadar, am avut de afacere cu un substrat politic încă de la bun început", a mai spus reprezentanta Societăţii Române de Televiziune în proces.
Pe de altă parte, juristul Consiliului Corodonator al Audiovizualului, Marcel Oţel, a declarat că decizia Curţii Supreme de Justiţie ar confirma o dată în plus că CCA nu a comis nici un fel de abateri atunci când i-a ridicat postului TVR 1 licenţa de emisie.
Retransmiterea TVR 1, unul dintre cele trei posturi cu acoperire naţională, a fost sistată la sfârşitul lunii septembrie 2007 pe motiv că nu s-a reuşit încheierea unui nou contract cu Societatea Română de Televiziune, iar cel vechi expirase în iunie anul trecut. Singurele posturi de televiziune care mai beneficiază de frecvenţă naţională sunt Moldova 1 şi postul rusesc ORT.