Angajaţii uzinei de tractoare Tracom din Chişinău, aflată în gestiunea statului, nu au primit salariul de jumătate de an. Ei sunt în grevă deocamdată pe teritoriul uzinei ,dar dacă nu vor primi curând banii, vor ieşi să protesteze în centrul capitalei, transmite BBC .
Conducerea uzinei Tracom a expediat o scrisoare Ministerului Agriculturii prin care îi solicită ajutorul în comercializarea a 30 de tractoare care se află în uzină, în urma căreia ar putea fi achitate salariile şi datoriile pentru gaz şi curentul consumat de către Tracom.
Un tractor fabricat la „Tracom” costă peste 200 mii lei (aproximativ 20 mii USD).
Consilierul ministrului Agriculturii, Andrei Bivol a spus la BBC că deocamdată ministerul nu are un răspuns pentru angajaţii de la uzina de tractoare, dar că analizează toate posibilităţile pentru a-i ajuta.
Oamenii de la uzină sunt nemulţumiţi şi de faptul că statul nu investeşte în uzina de tractoare şi că preferă să le cumpere din străinătate, decât să le folosească pe acelea de la Tracom.
"În ultimii 20-30 uzina şi autorităţile nu au făcut nimic pentru a modifica acest tractor, ca să fie mai bun. Nu au investit nici un ban. De aceea poate a şi rămas el în urmă... Dar directorii uzinei tot îi schimbă, tot îi schimbă", a spus membru comitetului de grevă Nicolae Oboroc.
Angajaţii de la Tracom au sperat că odată cu înfiinţarea întreprinderii mixte moldo-belaruse, situaţia la uzină se va îmbunătăţi, însă negocierile cu investitorul din Belarus se pare că au eşuat.
La uzina de tractoare Tracom lucrează în jur de 400 de persoane, vârsta medie a angajaţilor este de 58 de ani.