Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Ambasadorul Talvitie, împreună cu comediatorii şi observatorii în procesul de reglementare a problemei transnistrene (Federaţia Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană şi Statele Unite), se vor întâlni miercuri, 23 iulie, cu negociatorii-şefi ai Republicii Moldova şi regiunii transnistrene, în timpul unei croaziere cu barca pe Nistru. Potrivit unui comunicat de presă al OSCE, reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Ambasadorul Heikki Talvitie, se află într-o vizită în Moldova pentru a purta convorbiri cu preşedintele Vladimir Voronin şi liderul transnistrean Igor Smirnov.“Planificăm să punem la dispoziţia părţilor întreg potenţialul formatului 3+2”, a spus Talvitie. “Omologii mei şi eu, precum şi Misiunea OSCE în Moldova, vor ajuta şi vor susţine iniţiativele de consolidare a încrederii. Aceasta rămâne unica soluţie durabilă pentru a construi un dialog veritabil şi productiv”, a menţionat diplomatul de la OSCE. În perioada 21-23 iulie reprezentanţii permanenţi ai formatului 3+2 au programate vizite atât la Chişinău, cât şi în Tiraspol. Marţi, 22 iulie, la Tiraspol a avut loc deja o întrevedere a reprezentanţilor co-mediatorilor şi observatorilor cu conducătorii grupurilor de experţi din partea Moldovei şi a Transnistriei, în cadrul căreia au fost examinate perspectivele cooperării dintre grupurile de experţi.
În vizita sa la Tiraspol Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Ambasadorul Talvitie a fost însoţit de Şeful Misiunii OSVE în Moldova Philipp Remler, ambasadorul cu misiuni special al MAE rus Valeri Nesteruşkin, ministrul adjunt de externe din Ucraina Alexandr Gorin, Ambasadorul Ucrainei în Moldova Serghei Pirojkov, reprezentantul special al UE în Moldova Calman Miszei, adjunctul secretarului de stat al SUA David Merkel.
Şeful interimar al diplomaţiei transnistrene Vladimir Iastrebciak a menţionat la finele întrevederii că Transnistria deja şi-a definitivat trei subiecte de bază care vor fi abordate în cadrul dilogului cu colegii moldoveni. Potrivit lui Iastrebciak, Tiraspolul consideră că trebuie examinate în prmul rând problemele ecologiei, transportului şi ajutorului umanitar.
Şeful degelaţiei modovene Vasili Şova a menţionat că în cazul în care grupurile de lucru vor adopta decizii comune, atunci mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri vor acorda nu numai asistenţă tehnică, ci şi financiară pentru implementarea unor proiecte.
Consultările mediatorilor şi observatorilor în procesul de reglementare transnistreană cu reprezentanţii părţii moldoveneşti şi a celei nistrene au drept scop deblocarea negocierilor în formatul "5+2".