Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.07.2008

Ziua: Comunistii moldoveni cauta "portite" legislastive pentru mazilirea primarului liberal al Chisinaului, Dorin Chirtoaca

Deputati comunistii din Parlamentul de la Chisinau au elaborat un proiect de lege care prevede micsorarea numarului necesar de participanti la referendumul local, ceea ce in opinia opozitiei si a expertilor este o masura indreptata in primul rand impotriva primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca, vicepresedinte al Partidului Liberal (PL), dar si a altor primari necomunisti din localitati importante din Republica Moldova, informeaza Agerpres. Initiativa legislativa, ce vine la scurt timp dupa ce presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a pronuntat pentru revocarea lui Chirtoaca prin referendum, prevede ca 'referendumul local se considera nevalabil daca la el au participat mai putin de o patrime din numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale.' Potrivit actualului cod electoral, rata de participare nu trebuie sa fie mai mica de 50% din numarul de alegatori. Autorii proiectului, deputatii comunisti, Iurie Eriomin si Mihail Sidorov, explica necesitatea acestuia prin faptul ca in ultimii ani 'experienta desfasurarii campaniilor electorale in unele localitati si mai ales in capitala a aratat micsorarea nivelului de participare a alegatorilor la scrutin'. O situatie similara, potrivit lor, poate aparea si in cadrul desfasurarii referendumului, din care cauza se si propune micsorarea pragului participarii alegatorilor la referendumul local.

Ghimpu: "Comunistii doresc sa uzurpe puterea in municipiu prin inlaturarea primarului"

Noul prag, mai sustin autorii, ar corespunde si cotei existente de participare la alegerile locale, dar si unei opinii separate a Comisiei de la Venetia din 2003 privind oportunitatea stabilirii in codul electoral a unui numar minim de persoane participante la referendum.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat pentru Agerpres ca este clar ca acest proiect este pregatit in primul rand impotriva primarului de Chisinau, Dorin Chirtoaca. 'Comunistii se folosesc de legile democratice, avand majoritatea in parlament, si doresc sa uzurpe puterea in municipiu prin inlaturarea primarului', a spus el. In opinia lui Ghimpu, aceasta initiativa este contrara demersurilor proeuropene ale guvernarii Republicii Moldova. 'Comunistii au declarat ca vor in UE si ca respecta standardele europene, dar o atare actiune in preajma alegerilor parlamentare miroase a dictatura prin intermediul legii', a opinat liderul PL.

Totodata, el s-a declarat sigur ca Dorin Chirtoaca nu va fi destituit din functie nici in urma unui asemenea referendum 'In caz de referendum, Dorin Chirtoaca va obtine o si mai mare incredere a populatiei decat cea obtinuta in urma alegerilor locale din 2007', a conchis Mihai Ghimpu.

Chirtoaca pe post de "os in gat"

Solicitat de Agerpres sa comenteze acest proiect, analistul politic de la Chisinau Igor Munteanu a declarat ca toate initiativele de a retrage un primar, prin diverse mijloace, nu reprezinta, in opinia Consiliului Europei, o solutie foarte buna, deoarece creeaza o instabilitate permanenta, iar acest lucru influenteaza foarte negativ autonomia locala.

Munteanu crede ca aceasta incercare vizeaza administratiile locale pe care comunistii le-au pierdut in urma alegerilor din 2007 si probabil se va incerca crearea unor campanii locale pentru mobilizarea electoratului cum ar fi in municipiul Chisinau, unde primarul Chirtoaca este vazut ca 'un os in gat', si in alte orase importante cum sunt Orhei, Nisporeni, Ungheni in care primarii nu se inscriu in agenda ideologica a partidului de guvernamant. Dupa cum s-a observat, orice confruntare a primarului general de Chisinau cu administratia centrala aduce un plus de imagine primului, deoarece rascoleste protestele si votul dezaprobator al unei importante parti a opiniei publice care nu este de acord cu felul in care sunt administrate politicile la nivel central, a opinat analistul. O alta problema este ca adoptarea proiectului de lege ar putea servi drept temei ca o serie intreaga de primari sa fie destabilizati din functiile lor si sa creeze anarhie in planul actiunilor bine organizate de grupuri de sprijin proguvernamentale. Or, in acest fel, evident ca intregul sistem al administratiei publice locale va suferi socuri importante, ceea ce este foarte putin recomandabil, in conditiile in care descentralizarea inca este mai mult pe hartie si competentele recunoscute prin lege nu sunt executate, a concluzionat Igor Munteanu.

Dorin Chirtoaca a fost ales primar al Chisinaului in urma alegerilor din 17 iunie 2007, invingandu-l in al doilea tur de scrutin pe candidatul comunistilor, Veaceslav Iordan, care era considerat favoritul competitiei. Pe parcursul acestui an, puterea locala de la Chisinau s-a confruntat cu mai multe probleme din cauza divergentelor politice cu guvernarea centrala, care a pierdut alegerile din Chisinau. Primaria capitalei a avut relatii incordate si cu politia, care nu s-a supus mai multor decizii ale primarului, desi este finantata din bugetul local. Pe parcursul sezonului rece au existat mai multe disensiuni si cu furnizorul de caldura, care tine de guvernul central si care a solicitat in repetate randuri majorarea tarifului - pe care administratia locala din contra l-a micsorat. Recent o coalitie de consilieri alcatuita din comunisti, crestin-democrati, social-democrati si umanisti l-a demis pe Ghimpu din functia de presedinte al Consiliului municipal si l-a ales pe liderul social-democrat, Eduard Musuc. Musuc a fost recunoscut in calitate de presedinte al CMC de catre Voronin la doar cateva zile dupa alegere, desi acest act este contestat in instanta de judecata.

Disensiunile dintre puterea centrala si administratia Chisinaului au fost vizibile si in cazul inundatiilor din ultimele zile din Republica Moldova, cand Chirtoaca nu a fost invitat sa participe la sedintele Comisiei pentru situatii exceptionale, asa cum cere legislatia, in locul sau fiind invitat Musuc.

Presedintele Vladimir Voronin, care este si lider al PCRM, a criticat in repetate randuri activitatea conducerii municipiului si in special pe Chirtoaca si Ghimpu, iar in cadrul unei emisiuni televizate de la finele lunii mai, seful statului a spus ca daca ar fi in locul cetatenilor ar cere revocarea primarului general, iar daca va exista o asemenea initiativa, el va vota pentru.

Potrivit Codului electoral al Republicii Moldova, referendumul local pentru revocarea primarului poate fi initiat dupa expirarea unui an de la intrarea acestuia in functie sau de la data referendumului local precedent pentru revocarea aceluiasi primar. Revocarea primarului nu poate fi initiata pe parcursul ultimelor sase luni inainte de expirarea mandatului. Referendumul local poate fi initiat de 1/2 din numarul consilierilor alesi, iar in cazul revocarii primarului prin vot secret - de 2/3 din numarul consilierilor alesi. De asemenea, poate fi initiat de 10% din numarul cetatenilor cu drept de vot care domiciliaza pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale respective.

Sursa: Ziua

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus