Premierul Zinaida Greceanîi a dispus ca pînă la 10 noiembrie toate familiile care au rămas fără case în urma inundaţiilor de la sfârşitul lunii iulie să fie aprovizionate cu locuinţe, iar locuinţele care nu se află în zonele de risc şi au fost mai puţin afectate de ape să fie reparate, informează Serviciul de presă al Execuvitului.
Zinaida Greceanîi a menţionat că până la 20 august urmează să fie estimate pierderile şi să fie distribuite ajutoarele umanitare pe tot teritoriul ţării, iar pînă la sfârşitul săptămânii să fie înmînate primele titluri de proprietate a caselor noi procurate pentru sinistraţi. Ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului Vladimir Baldovici a menţionat că deja mai mult de 40 de agenţi economici din ţară şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la realizarea proiectelor de construcţie a caselor pentru sinistraţi şi pentru procurarea caselor noi.
Baldovici a precizat că toate acţiunile vor fi efectuate prin intermediul Comisiilor regionale pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor. Totodată, ministrul construcţiilor a precizat că, în prezent se află în stadiu de elaborare un act normativ, care va reglementa modalitatea de construcţie a caselor în localităţile din ţară şi evitarea amplasării clădirilor în zonele de risc.Referitor la pagubele provocate în agricultură, Anatolie Gorodenco, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, a declarat că au fost inundate 6500 hectare de terenuri agricole dintre care 5500, acoperite cu culturi de cîmp. Pentru ajutorarea sinistraţilor, Gorodenco a spus că cele 22 de combinate cerealiere din ţară vor fi antrenate pentru colectarea ajutoarelor în formă de cereale, care vor fi distribuite, ulterior, gospodăriilor afectate. În alt context, Anatolie Gorodenco a mai spus că recolta de anul curent va asigura securitatea alimentară a ţării. Pînă în prezent au fost recoltate mai mult de 485 mii de hectare din cele 535 mii cu culturi cerealiere. Grîul alimentar obţinut constituie mai mult de 400 tone, ceea ce este suficient pentru a asigura consumul intern. În aceeaşi şedinţă, Prim-ministrul a mai solicitat Ministerului ecologiei şi resurselor naturale, ca pînă la 15 august să asigure inventarierea fîntînilor arteziene din zona afectată, iar maxim pînă la 1 octombrie să fie finalizate lucrările de dezinfectare şi curăţare a lor. Violeta Ivanov, ministrul ecologiei şi resurselor naturale, a spus că în zona afectată de pe Nistru se află circa 115 sonde părăsite, iar în lunca Prutului mai mult de 70 de fîntîni. Toate aceste fîntîni vor fi curăţate şi dezinfectate din mijloacele Fondului ecologic, iar peste 4500 de fîntîni de mină din localităţile inundate vor fi curăţate din contul Ministerului sănătăţii, care deja a transmis în raioane cantitatea necesară de dezinfectanţi. În perioada de prelucrare a fîntînilor oamenii vor fi aprovizionaţi cu apă potabilă din surse alternative mobile de către autorităţile publice locale. Totodată, Zinaida Greceanîi a mai spus că este necesar de a impulsiona funcţionarea sistemului de asigurări a locuinţelor în teritorii şi implicarea în acest proces a companiilor de asigurări. În acest sens Premierul a solicitat Ministerului Economiei şi Comerţului şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare să elaboreze mecanismul respectiv, care să reglementeze inclusiv responsabilităţile în cazul neasigurării împotriva unor riscuri specifice.